Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
Lody bez dodatku cukru to produkty, do których nie dodano żadnych cukrów podczas produkcji. Oznacza to, że nie zawierają one sacharozy, glukozy ani syropów cukrowych. Zamiast tego producenci często stosują substancje słodzące, takie jak stewia, erytrytol, ksylitol czy maltitol, aby nadać lodom słodki smak.
Lody bez dodatku cukru mogą być dobrą alternatywą dla osób, które chcą ograniczyć spożycie cukru lub kilokalorii. Ważne jest jednak to, aby dokładnie czytać etykiety i zwracać uwagę również na inne składniki. Nie wszystkie produkty „bez dodatku cukru” są godne zakupu i czasem brak dodanego cukru jest tylko jedyną zaletą, podczas gdy reszta składu obfituje w mało wartościowe dodatki.
Te zestawienie jest potwierdzeniem tego, o czym mówię wyżej, bo tylko jedne lody w tej kategorii zasługują na ocenę pozytywną - lody Willisch. Chciałam je wyróżnić, ponieważ ich skład jest naprawdę podstawowy. Reszta otrzymała ocenę neutralną, ponieważ zawiera zbędne dodatki do żywności. Nie podoba mi się też dodatek karagenu w lodach Nick's, więc uznajmy, że one mają ocenę neutralną z minusem. Nie są najgorsze, ale lepiej ograniczać karagen w diecie (o czym piszemy w tym wpisie - "Lody czekoladowe - zestawienie i kilka słów o karagenie" (klik).
Lody czekoladowe - zestawienie i kilka słów o karagenie - Czytamy Etykiety
[…] Jeśli szukasz jeszcze większej ilości przykładów lodów z dobrym składem, to koniecznie sprawdź nasze zestawienie lodów bez dodatku cukru (klik). […]
Dodaj komentarz