Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
Wystarczy już 0,9g białka/kg masy ciała, aby zdrowa i dorosła osoba dostarczyła go tyle, ile trzeba 👍 Większe zapotrzebowanie, bo 1,10g/ kg m.c. mają dzieci do 15 roku życia. Natomiast kobiety w ciąży oraz podczas laktacji potrzebują go nieco więcej, bo 1,2-1,45g/kg masy ciała 📈
Jak widzicie jest wiele produktów, które dostarczą sporo tego makroskładnika, dlatego pokrycie zapotrzebowania wcale nie jest trudne 😊
Nie musicie również korzystać na co dzień z odżywki białkowej lub produktów proteinowych - wystarczy, że w każdym posiłku wykorzystacie źródło białka z nabiału, chudego mięsa i strączków 🥛 Strączki są nie tylko dobrym źródłem roślinnego białka, ale również żelaza (kliknij i sprawdź artykuł o roślinnych źródłach żelaza) 🌱
Jeśli ciężko Wam dostarczać białko w regularnych posiłkach lub nie jecie mięsa i ryb, to wtedy możecie wspomagać się odżywką białkową lub produktami proteinowymi o dobrym składzie (kilka polecajek znajdziecie na grafice poniżej)🍴
Jednak mimo wszystko nie należy też przesadzać, bo jego nadmiar również niesie ze sobą konsekwencje zdrowotne... Czyli z białkiem jest dokładnie tak, jak ze wszystkim innym - zarówno niedobór jak i nadmiar nie są pożądane 🤷♀️
Jak u Was z białkiem? Pamiętacie o nim w swoich posiłkach? 🧐
Brak komentarzy pod tym artykułem
Dodaj komentarz