Czy warto kierować się wskaźnikiem Nutri-Score?

Porady zakupowe 30-05-2023
Autor: Daria Golba Udostepnij artykuł:

Kupujecie produkty według tego, co wskazuje ocena wskaźnika Nutri-Score na etykiecie? 🧐 Jeśli tak, to zatrzymajcie się na chwilę i poczytajcie o wadach i zaletach tego rozwiązania. Są kwestie, do których mamy zdecydowane zastrzeżenia 🤷‍♀️


To może zacznijmy od podstaw - czym w ogóle jest wskaźnik Nutri-Score? ➡ To system oznakowania etykiet za pomocą skali oceny produktu. Jeśli produkt ma ocenę „A”, to w teorii ma lepszą jakość i powinien być spożywany częściej niż te z niższym wskaźnikiem (ale właśnie kluczowe jest tutaj słowo “w teorii”, bo zaraz pokażemy Wam, jak to wygląda w praktyce 🙈)

Ogólnie Nutri-Score to naprawdę świetny pomysł, ale… niestety źle rozegrany 💁🏼‍♀️ Nie uwzględnia on:

  • stopnia przetworzenia produktu,
  • zbędnych dodatków do żywności,
  • prozdrowotnych składników obecnych w produktach (polifenoli, witamin itd.).

Kiedy ocenę A otrzymują płatki śniadaniowe z cukrem na drugim miejscu składu oraz z syropem glukozowym zaraz obok, to wiedz, że coś tu jest nie tak 🤯

Uważamy, że ten system oceny zdecydowanie wymaga dopracowania. Pomysł jest naprawdę na plus, bo konsument w jasny sposób widzi ocenę jakości danego artykułu ✅

Jednak nie może być tak, że np. owsianka o świetnym składzie i bez dodatków do żywności ma taką samą ocenę jak płatki śniadaniowe z 2 razy większą zawartością cukru i syropem glukozowym… ❌

A Wy sugerujecie się wskaźnikiem Nutri-Score przy wyborze produktów na zakupach? 🤔

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz