Skip to main content

Musztardy sarepskie

2024-04-26

Porównanie produktów

Autor: Redakcja Czytamy Etykiety

Mamy wrażenie, że musztarda sarepska jest jednym z najpopularniejszych dodatków podczas grillowania (zaraz obok ketchupu). A z racji tego, że przed nami majówka, to postanowiliśmy przyjrzeć się składom tych najpopularniejszych opcji. Sprawdź, na co zwrócić uwagę przy wyborze! Musztarda z dobrym składem Warto, aby w takiej musztardzie znalazło się jak najmniej różnych dodatków. Jeśli chodzi […]

Mamy wrażenie, że musztarda sarepska jest jednym z najpopularniejszych dodatków podczas grillowania (zaraz obok ketchupu). A z racji tego, że przed nami majówka, to postanowiliśmy przyjrzeć się składom tych najpopularniejszych opcji. Sprawdź, na co zwrócić uwagę przy wyborze!


Musztarda z dobrym składem

Warto, aby w takiej musztardzie znalazło się jak najmniej różnych dodatków. Jeśli chodzi o musztardę sarepską, to na ogół nie ma ich w niej dużo – producenci zadbali przez ostatnie lata o poprawę składów swoich musztard i pousuwali z nich np. konserwanty, jeśli były w nich obecne. Teraz dużo lepiej to wygląda.

W musztardzie pojawiają się czasami sztuczne aromaty – warto więc wybierać te, gdzie albo są aromaty naturalne, albo nie ma ich wcale. Niemalże w każdej znajdziemy kurkuminę, której jako barwnik naturalnego pochodzenia nie zaznaczałyśmy na czerwono. Nadaje ona sarepskiej charakterystyczną, ciemnożółtą barwę.

Najlepsza musztarda sarepska

Tym razem większość produktów otrzymała pozytywną ocenę. Tam, gdzie pojawiły się wspomniane aromaty, ocena jest neutralna. U osób wrażliwszych aromaty syntetyczne mogą wywoływać objawy alergii, więc jeśli mamy możliwość, to lepiej wybierać opcje z aromatami naturalnymi.

Pamiętaj, że cukier zaznaczony kolorem pomarańczowym jest jednym z podstawowych składników musztardy. Mimo wszystko warto zwracać uwagę na tabelę wartości i jego zawartość. Zawsze lepiej wybrać opcję, która ma tylko 5g cukrów prostych, a nie 2 razy więcej.

Czy musztarda jest zdrowa?

Musztarda sarepska niewątpliwie jest jedną z najpopularniejszych rodzajów musztard. W naszych redakcyjnych lodówkach też nigdy nie brakuje musztardy – to nie tylko dobry sos i przyprawa do potraw, ale ma też naprawdę dużo dobrych właściwości.

Za te pozytywne właściwości odpowiada gorczyca – główny składnik musztardy. Jest ona źródłem:

  • błonnika
  • witamin
  • pierwiastków
  • antyoksydantów


Pomaga też m.in. w dolegliwościach trawiennych. Ale, ale! Nie zapominajmy, że gorczyca nie jest jedynym składnikiem musztardy i warto patrzeć całościowo na ten produkt według wskazówek powyżej 😉 A skoro musztardę mamy już rozpracowaną, to koniecznie zajrzyj do zestawienia ketchupów (klik) i wybierz ten najlepszy!


AUTOR

Redakcja Czytamy Etykiety

Redakcja Czytamy Etykiety

STRONA INTERNETOWA: https://czytamyetykiety.pl/



OPINIE ()

UDOSTĘPNIJ

0 / 420


Przeczytaj inne artykuły

Zobacz Wszystkie

E-booki

Korzystaj wtedy, kiedy potrzebujesz – na komputerze, tablecie czy telefonie.

Mniejsożercy – czyli jak zdrowo ograniczyć mięso

49,00 zł


Włos Ci z głowy nie spadnie

59,00 zł


Zdrowe Drugie Śniadanie

45,00 zł


Za Słodko!

65,00 zł


Bądźmy w stałym kontakcie!

Zapisz się na newsletter i odbierz darmowy prezent w postaci e-booka "Drugie śniadanie do szkoły i pracy".

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2024