Olej ryżowy

Kategoria:  Oleje

Ocena

Olej ryżowy jest używany przez 1/3 populacji na świecie - zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Jeśli chodzi o kwasy tłuszczowe, prawie połowę stanowią jednonienasycone kwasy tłuszczowe, więc nadaje się on do smażenia - jego punkt dymienia wynosi ponad 230 stopni. Wśród wielonienasyconych kwasów tłuszczowych niestety przeważają omega-6 (stosunek omega-6 do omega-3 wynosi od. 17:1 do nawet 50:1 - jest on niekorzystny). Plusem jest obecność steroli roślinnych, w tym γ-oryzanolu - wpływa korzystnie na układ krążenia.

składniki
wartości odżywcze
  • olej ryżowy
  • Wartość odżywcza

    na 100ml

  • Wartość energetyczna

    824 kJ

  • Wartość energetyczna

    3402 kcal

  • Tłuszcz

    92g

  • -w tym tłuszcze nasycone

    15g

  • Węglowodany

    0g

  • -w tym cukry

    0g

  • Białka

    0g

  • Sól

    0g

  • Witamina E

    10 mg

  • Gamma oryzanol

    300 mg

Dokładamy wszelkich starań, aby informacja produktowa była prawidłowa. Zdarza się jednak, że produkty żywnościowe zmieniają skład, tak więc wartości odżywcze i alergeny mogą się zmieniać. Zalecamy każdorazowe sprawdzenie etykiety produktowej na fizycznym produkcie przed jego spożyciem

Brak komentarzy
Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

W trosce o Twoje zdrowie



Ta witryna korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z polityką plików cookies.