Lody truskawkowe

Kategoria:  Lody i desery mrożone

Ocena

Grycan Lody truskawkowe w swoim składzie zawierają na pierwszym miejscu śmietanę kremówkę, a kolejno znajdują się truskawki (aż 20 %), woda, cukier, odtłuszczone mleko w proszku, ziemniaczany syrop glukozowy, masło z mleka, tłuszcz kokosowy, jaja. Niestety w dalszej kolejności możemy doszukać się emulgatorów, stabilizatorów, regulatorów, oraz barwników, bez których lody nie miałyby tak zachęcającej barwy. Zastanówmy się czy warto jeść taki deser skoro na rynku możemy odnaleźć zdrowsze zamienniki?

składniki
wartości odżywcze
alergeny
  • ŚMIETANA kremówka
  • truskawki 20%
  • woda
  • cukier
  • odtłuszczone mleko w proszku
  • ziemniaczany syrop glukozowy
  • masło z mleka
  • tłuszcz kokosowy
  • jaja
  • emulgator Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych E-471
  • stabilizatory (pektyna (E 440). mączka chleba świętojańskiego (E 410). guma guar (E 412). guma ksantanowa (E 415))
  • regulator kwasowości (Kwas cytrynowy (E 330))
  • barwniki (betanina. beta karoten)
  • Wartość odżywcza

    na 100 g

  • Wartość energetyczna

    947,9 kJ

  • Wartość energetyczna

    226,6 kcal

  • Tłuszcz

    12 g

  • - w tym tłuszcze nasycone

    0,5 g

  • Węglowodany

    25,9 g

  • - w tym cukry

    25 g

  • Białka

    3,6 g

  • Sól

    0,11 g

  • jaja
  • mleko
  • może zawierać: orzechy, orzeszki ziemne

Dokładamy wszelkich starań, aby informacja produktowa była prawidłowa. Zdarza się jednak, że produkty żywnościowe zmieniają skład, tak więc wartości odżywcze i alergeny mogą się zmieniać. Zalecamy każdorazowe sprawdzenie etykiety produktowej na fizycznym produkcie przed jego spożyciem

Brak komentarzy
Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

W trosce o Twoje zdrowie

Ta witryna korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z polityką plików cookies.