Mniejsożercy – czyli jak zdrowo ograniczyć mięso
49,00 zł
Fig Bar z malinami Nature's Bakery jest batonem figowym z mąki pszennej razowej z pełnego przemiału, z malinami, który został wyprodukowany w USA. W małym opakowaniu znajdują się dwie sztuki batoników. Na opakowaniu można przeczytać następujące zapewnienia producenta: bez cholesterolu, bez składników mlecznych, bez tłuszczy trans, koszerny, bez GMO, odpowiedni dla wegan. Pasta figowa stanowi 15% produktu, czyli rzeczywiście jest to batonik figowy. Zaletą batonika jest to, że został wyprodukowany z mąki pszennej razowej i nie zawiera tłuszczów trans. Batonik zawiera dodatek płatków owsianych oraz błonnika owsianego, co również przemawia na jego korzyść. W skład pasty malinowej wchodzą kolejno: cukier mielony, suszony syrop trzcinowy organic, glicerol, skrobia modyfikowana, maliny, proszek jabłkowy, aromaty naturalne, pektyna, kwas cytrynowy, mączka chleba świętojańskiego oraz ekstrakt z czerwonej kapusty (nadaje barwę). Zawartość malin mogłaby być wyższa, ponieważ stanowią tylko 1% batonika, czyli tyle, co nic. Skład samego batonika jest bardzo pozytywny, ale skład pasty malinowej nie przedstawia się już tak rewelacyjnie. Jedna sztuka (28 g) dostarcza 110 kcal i zawiera dwie łyżeczki cukru (10 g). Fig Bar z malinami Nature's Bakery można uznać za lepszą wersję batonów pełnych tłuszczu i cukru. Zawartość tłuszczu w jednym batoniku (28 g) Fig Bar wynosi 2,5 g (czyli tłuszcz stanowi 9%; dla porównania w Snickersie tłuszcz stanowi 23% batona). Ocena Fig Bar z malinami jest neutralna, ale z plusem. Nie zapominajcie, że jest to słodkość zawierająca sporo cukru. Batoniki dostępne są w Żabce i Fresh Market.
Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami
Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet
Masz stały dostęp do naszych porad