Mniejsożercy – czyli jak zdrowo ograniczyć mięso
49,00 zł
Skład chemiczny Soli kamiennej jodowanej z Kłodawy przedstawia się następująco: chlorek sodu (97%), woda (maksymalnie 0,5%), części nierozpuszczalne w wodzie (maksymalnie 1,5%), jodek potasu (10-30 mg/kg). Sól kamienna z Kłodawy zawiera, oczywiście w śladowych ilościach, substancje mineralne takie jak: żelazo, wapń, magnez, cynk, potas i jod. Nie łudźcie się, że jedząc sól zaspokoicie zapotrzebowanie na jakikolwiek inny składnik mineralny niż sód (sól to przecież chlorek sodu). Podkreślamy, iż ze względów profilaktycznych lepiej wybierać sól jodowaną i nieoczyszczoną, czyli taką jak omawiany produkt. Nadmierne spożywanie soli jest szkodliwe dla organizmu: powoduje zatrzymywanie wody w organizmie, co z kolei wpływa na powstawanie nadciśnienia tętniczego. Pamiętajcie, aby ograniczać dosalanie potraw oraz produktów obfitujących w sól. Zamiast dużej ilości soli lepiej używać zioła, które nadają lepszego smaku. Pozytywna ocena Soli kamiennej spożywczej jodowanej z Kłodawy wynika z braku antyzbrylaczy w składzie. Jednak nie oznacza to zielonego światła do nadmiernego jej stosowania!
Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami
Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet
Masz stały dostęp do naszych porad