Mniejsożercy – czyli jak zdrowo ograniczyć mięso
49,00 zł
Schab Nove Natura jest produktem bezglutenowym, bez dodatku barwników, fosforanów, glutaminianu sodu, sztucznych przeciwutleniaczy oraz konserwantów. Co do zawartości mięsa to 100 g wyrobu otrzymano ze 107 g mięsa wieprzowego (a dokładniej polędwicy wieprzowej). Zamiast sztucznych przeciwutleniaczy producent zastosował susz z aceroli, a zamiast konserwantów - susze warzywne (seler, marchew), które są naturalnym źródłem związków azotowych. Błonnik roślinny jest stosowany w celu polepszenia konsystencji i zwiększenia chłonności wody w wyrobach szynkowych. Białko zwierzęce (w tym przypadku wieprzowe) jest stosowane w celu uzupełnienia zawartości białka w wyrobach wędliniarskich i nadania konsystencji wędlinom. W wielu wędlinach, również w tej, na liście składników znajduje się sacharoza albo glukoza. Cukier poprawia barwę wędlin, a także smak. Natomiast smak Schabu Nove Natura wzmacniają aromaty i przyprawy naturalne. Mamy mieszane odczucia po przeczytaniu składu Schabu Nove Natura - z jednej strony faktycznie nie zawiera fosforanów, wzmacniaczy smaku, sztucznych przeciwutleniaczy i konserwantów. Bardzo podoba nam się zastosowanie zamienników sztucznych przeciwutleniaczy, czyli suszu z aceroli oraz sztucznych konserwantów - czyli suszu z warzyw. Jednak inne składniki nie do końca są potrzebne... Z tego względu nasza ocena oscyluje między pozytywną a neutralną.
Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami
Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet
Masz stały dostęp do naszych porad