Mniejsożercy – czyli jak zdrowo ograniczyć mięso
49,00 zł
Do początku roku 2010 obowiązywała definicja wód mineralnych uwzględniająca ich naturalne pochodzenie, pierwotną czystość, korzystny wpływ na organizm ludzki i minimalną zawartość składników mineralnych (1000 mg/l). Obecnie obowiązuje następująca definicja wody mineralnej: „woda podziemna wydobywana jednym lub kilkoma otworami naturalnymi lub wierconymi, różniąca się od wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi pierwotną czystością pod względem chemicznym i mikrobiologicznym oraz charakterystycznym stabilnym składem mineralnym, a w określonych przypadkach także właściwościami mającymi znaczenie fizjologiczne, powodującymi korzystne oddziaływanie na zdrowie ludzi”. Natomiast woda źródlana jest definiowana jako "woda pochodząca z udokumentowanych zasobów podziemnych (…), pierwotnie czysta pod względem chemicznym i mikrobiologicznym, nieróżniąca się właściwościami i składem mineralnym od wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, określonej w przepisach o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę". Określono cztery rodzaje wód: bardzo niskozmineralizowane (zawiera nie więcej niż 50 mg składników mineralnych na litr), niskozmineralizowane (od 50 do 500 mg/l), średniozmineralizowane (500 do 1500 mg/l) i wysokozmineralizowane (powyżej 1500/l). Najlepiej jest wybierać wodę zawierającą co najmniej 1000 mg substancji mineralnych na litr. Mama i ja jest wodą źródlaną, która zawiera 271 mg składników mineralnych na litr. Produkt posiada pozytywną opinię Centrum Zdrowia Dziecka i może być przeznaczony do przygotowywania posiłków dla niemowląt i małych dzieci. Mama i ja jest wodą odpowiednią dla niemowląt, jednak osobom dorosłym polecamy wody średnio- albo wysokozmineralizowane. Wody wysokozmineralizowane (nazywane twardymi) nie szkodzą! Regularne picie odpowiedniej ilości wody mineralnej pozwala uzupełnić niedobory magnezu i wapnia, a także innych składników.
Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami
Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet
Masz stały dostęp do naszych porad