Mniejsożercy – czyli jak zdrowo ograniczyć mięso
49,00 zł
Lay's o smaku Pikantna papryka Chipsy ziemniaczane mają kiepski skład. Na liście składników znajduje się bardzo kontrowersyjny dodatek do żywności E 621, czyli glutaminian sodu. Choć przez WHO (Światowa Organizacja Zdrowia), FDA (Agencja ds. Żywności i Leków) czy IŻŻ (Instytut Żywności i Żywienia) uważany jest za składnik bezpieczny (również dla ciężarnych i małych dzieci), istnieją badania naukowe, które nie potwierdzają jego dobrej opinii. Oprócz glutaminianu, chipsom smak i aromat nadają inne wzmacniacze smaku. Produkt ten zawiera również cukier i fruktozę. Lepszym rozwiązaniem są chipsy solone. Ale podkreślamy, że spożywanie chipsów nie wpływa korzystnie na zdrowie.
Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami
Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet
Masz stały dostęp do naszych porad