Mniejsożercy – czyli jak zdrowo ograniczyć mięso
49,00 zł
Batonik Corny mleczno-kakaowy składa się głównie z chrupek zbożowych z dodatkiem kakao (36%), które składają się z mąki ryżowej, mąki pszennej, kakao, mleka pełnego w proszku, cukru, mąki kukurydzianej i soli. Kolejnymi składnikami są tłuszcze roślinne (kokosowy i palmowy), syrop glukozowy, syrop glukozowo-fruktozowy i cukier. Corny zawiera dość dużo substancji słodzących, dlatego musi być słodki. Jeden batonik (30 g) dostarcza 137 kcal, dwie łyżeczki cukrów (9,3 g), 6 g tłuszczu (w tym prawie całość stanowią kwasy tłuszczowe nasycone). Na opakowaniu zaznaczone jest, że Corny jest źródłem wapnia. Otóż zjedzenie jednego batonika dostarcza 142 mg wapnia, a zjedzenie małego opakowania jogurtu naturalnego (150 g) dostarcza 255 mg wapnia. Dlatego jeśli kupujecie niektóre produkty, ponieważ są wzbogacone np. w wapń to pamiętajcie, że często ich skład pozostawia wiele do życzenia.
Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami
Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet
Masz stały dostęp do naszych porad