Mniejsożercy – czyli jak zdrowo ograniczyć mięso
49,00 zł
Stabilizatory (E 472e) zapobiegają przede wszystkim czerstwieniu pieczywa, natomiast środek poprawiający mąkę, czyli kwas L-askorbinowy (E300) pomaga zatrzymywać gaz w cieście, co sprawia, że bochenek chleba rośnie i daje błędne wrażenie wielkości i wagi. Ekstrakt słodowy jest dodawany, żeby bochenek lepiej wyrastał i miał ładny, złocisty kolor. Słód zawiera naturalny cukier, którym podczas procesu fermentacji odżywiają się drożdże, przez co w naturalny sposób ją przyspieszają. Resztki słodu, które podczas fermentacji nie zostały wykorzystane przez drożdże, w naturalny sposób przyciemniają skórkę chleba. Nie bez znaczenia jest uzyskanie za pomocą słodu smaku i zapachu, którego nie dają żadne wspomagacze ani kupne dodatki. Chleb zawiera dodatek ziarna żyta oraz ziarna słonecznika. Zawartość błonnika w 100 gramach pieczywa wynosi 4,2 grama. Skład tego chleba nie jest najgorszy, ale i nie najlepszy.
Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami
Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet
Masz stały dostęp do naszych porad