Mniejsożercy – czyli jak zdrowo ograniczyć mięso
49,00 zł
Chleb pszenno-żytni składa się z mąki pszennej (58%), wody, naturalnego zakwasu żytniego (czyli mąki żytniej i wody), drożdży, soli i środku wypiekowego (czyli mąki pszennej, glutenu, preżelowanej mąki żytniej i pszennej, glukozy, kwasu askorbinowego). Zastanawiasz się czym jest mąka preżelowanej, czyli inaczej pęczniejąca? Powstaje przez wymieszanie mąki z wodą, podgrzanie powyżej 85°C, suszenie i mielenie. W rezultacie zmienione zostają właściwości fizykochemiczne skrobi. Dodatek mąki preżelowanej do ciasta zwiększa wydajność ciasta, poprawia pęcznienie skrobi w cieście i wydłuża świeżość pieczywa. Uważamy, że nie jest to receptura godna polecenia.
Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami
Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet
Masz stały dostęp do naszych porad