Żywność dobra dla wzroku

Zdrowie 19-09-2022
Autor: Redakcja Czytamy Etykiety Udostepnij artykuł:

Co jeść, aby wzmocnić oczy i wzrok? W dzisiejszych czasach, gdy siedzimy z głową w komuterach i telefonach, wzrok może zepsuć się szybciej, niż myślimy. Wady wzroku są niestety coraz powszechniejsze, więc warto zadbać o swoje oczy!

W diecie powinny znaleźć się m.in. takie składniki, jak:

  • luteina (z awokado, jarmużu, ryb, jaj, brokułów, natki pietruszki)
  • beta-karoten (obecny m.in. w marchwi truskawkach, papryce)
  • substancje o działaniu przweciwutleniającym - czyli m.in. antocyjany (z owoców jagodowych), witamina C (m.in. z czarnych porzeczek, truskawek, papryki), witamina E (z olejów roślinnych i migdałów)
  • pierwiastki takie, jak selen, mangan, miedź i cynk

Przygotowaliśmy dla Was grafikę jako ściągę.

Większość z tych składników znajduje się w warzywach i owocach - wszyscy wiemy, że warto, aby dieta była w nie jak najbogatsza. Jak widzicie, taka dieta ma więcej zalet niż myślimy!

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz