Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
Nie warto brać pierwszego-lepszego żurku z pierwszej z brzegu półki w sklepie, bo możemy się nieźle naciąć. To, że na zupy w proszku powinniśmy uważać, jest oczywiste - ale powinniśmy zwracać uwagę także na te, które pozornie "lepiej wyglądają", czyli w kartonach czy w butelkach - choć faktem jest, że prędzej wśród takich znajdziemy żurek z dobrym składem.
Do żurków dodaje się przeróżne dodatki do żywności, między innymi:
Ponadto dodawane są do nich składniki, które nie należą do dodatków, ale np. są silnymi alergenami (jak np. mleko, śmietanka, białka mleka, laktoza) lub mogą zawierać izomery trans kwasów tłuszczowych (utwardzone oleje). Postanowiliśmy oznaczyć na czerwono wszystkie substancje, które nie są potrzebne w tego typu produkcie - również maltodekstrynę i wysokoprzetworzone mleko w proszku.
Spójrzcie na pozytywnie ocenione przez nas żurki - zawierają maksymalnie kilka składników. Świetną opcją dla osób z celiakią bądź nietolerancją glutenu są także żurki bezglutenowe. Jest ich całkiem sporo, także na pewno któryś z nich znajdziecie w swoich okolicach :) Wielkanoc jest tylko raz w roku - warto więc postarać się, aby była nie tylko rodzinna, ale też smaczna i zdrowa!
Brak komentarzy pod tym artykułem
Dodaj komentarz