Żurek na Wielkanoc – wybierz świadomie!

Autor: Redakcja Czytamy Etykiety Udostepnij artykuł:
Najlepszy żurek: ranking

Za chwilę Święta Wielkanocne, których nie wyobrażamy sobie bez jednej z tradycyjnych zup - barszczu białego albo żurku. Oczywiście to, którą z nich wybierzecie, zależy od rodzinnych tradycji i preferencji smakowych. Jeśli u Ciebie króluje żurek, ale już wiesz, że nie zdążysz lub po prostu nie planujesz robić domowego żuru na zakwasie, podpowiemy Ci, które sklepowe żurki są warte uwagi, a które lepiej omijać szerokim łukiem.


Żurek pełen dodatków

Nie warto brać pierwszego-lepszego żurku z pierwszej z brzegu półki w sklepie, bo możemy się nieźle naciąć. To, że na zupy w proszku powinniśmy uważać, jest oczywiste - ale powinniśmy zwracać uwagę także na te, które pozornie "lepiej wyglądają", czyli w kartonach czy w butelkach - choć faktem jest, że prędzej wśród takich znajdziemy żurek z dobrym składem.

Do żurków dodaje się przeróżne dodatki do żywności, między innymi:

  • konserwanty, np. sorbinian potasu
  • wzmacniacze smaku - glutaminian sodu, inozynian disodowy, rybonukleotydy disodowe
  • regulatory kwasowości
  • aromaty, w tym aromat dymu wędzarniczego
  • ekstrakt drożdżowy

Ponadto dodawane są do nich składniki, które nie należą do dodatków, ale np. są silnymi alergenami (jak np. mleko, śmietanka, białka mleka, laktoza) lub mogą zawierać izomery trans kwasów tłuszczowych (utwardzone oleje). Postanowiliśmy oznaczyć na czerwono wszystkie substancje, które nie są potrzebne w tego typu produkcie - również maltodekstrynę i wysokoprzetworzone mleko w proszku.

Najlepszy żurek: ranking

Spójrzcie na pozytywnie ocenione przez nas żurki - zawierają maksymalnie kilka składników. Świetną opcją dla osób z celiakią bądź nietolerancją glutenu są także żurki bezglutenowe. Jest ich całkiem sporo, także na pewno któryś z nich znajdziecie w swoich okolicach :) Wielkanoc jest tylko raz w roku - warto więc postarać się, aby była nie tylko rodzinna, ale też smaczna i zdrowa!

Kryteria oceny

  • Ocenę pozytywną otrzymały żurki o podstawowym składzie bez żadnego dodatku znacznie obniżającego jakość.
  • Ocenę neutralną otrzymały żurki, które mają już jakiś zbędny składnik, ale wciąż są w miarę dobrym wyborem. Załapał się tam np. gotowy żurek Krakus - jego skład nie jest zły, a jest dostępny w wielu sklepach i to dość popularny wybór, więc jeśli go lubicie, to można się skusić "od święta" :)
  • Ocenę negatywną otrzymały żurki z wieloma zbędnymi dodatkami, które znacznie obniżają jakość produktu.
Najlepszy żurek: ranking
Najlepszy żurek: ranking
Najlepszy żurek: ranking
Najlepszy żurek: ranking
Najlepszy żurek: ranking

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz