Zupa pomidorowa z soczewicą i papryką

Przepisy 15-11-2017
Autor: Redakcja Czytamy Etykiety Udostepnij artykuł:

Jesienią stawiamy na rozgrzewające zupy! Można je jeść na obiad albo kolację, a nawet i na śniadanie. Uważamy, że warto do zup dodawać strączki, które sprawią, że będziemy najedzeni dłużej. Wszystko to za sprawą błonnika! Zwłaszcza polecamy czerwoną soczewicę, której nie trzeba moczyć i szybko się gotuje. I przede wszystkim, zawiera sporo białka, błonnika, a także witaminy (m.in. kwas foliowy ważny dla kobiet w ciąży) i składniki mineralne (wapń, cynk, żelazo). Jak widzicie, obiad bez dodatku mięsa też może być wartościowy i sycący!


Składniki:
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki czerwonej soczewicy
  • puszka krojonych pomidorów bez skóry
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 czerwone papryki
  • 4 łyżki kuskusu
  • 1/2 pęczka natki pietruszki do posypania
  • przyprawy: liść laurowy, sól, pieprz, tymianek, oregano, ostra i słodka papryka
Wykonanie:
  1. Soczewicę przepłukaj na sicie pod bieżącą wodą.
  2. Papryki umyj, oczyść z nasion i pokrój w kostkę.
  3. W garnku rozgrzej oliwę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną cebulę. Podsmaż do zeszklenia cebuli.
  4.  Do garnka dodaj soczewicę, pomidory (razem z zalewą) i przyprawy.
  5. Gotuj na małym ogniu, dolewając małymi porcjami bulion, aż soczewica zmięknie (około 25 minut).
  6. Po tym czasie dodaj pokrojoną paprykę i gotuj jeszcze 10 minut.
  7. Garnek z ugotowaną zupą zdejmij z palnika, dodaj kuskus, dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj.
  8. Garnek z zupą przykryj i odstaw na kilka minut, żeby kuskus napęczniał.
  9. Przed podaniem zupę posyp natką pietruszki.

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz