Zielony koktajl z jarmużem i kiwi

Zdrowie, Przepisy 02-03-2017
Autor: Agnieszka W. Udostepnij artykuł:

Zielone koktajle stały się elementem zdecydowanej większości diet odchudzających. Ich picie zalecane jest jednak nie tylko osobom, które chcą zrzucić kilka kilogramów - tak naprawdę każdy z nas powinien co jakiś czas sporządzić sobie zielony koktajl warzywny (lub warzywno-owocowy). Dlaczego? Bo w ten sposób dostarczamy sobie wielu niezbędnych składników obecnych w pokarmach roślinnych, których próżno szukać gdzie indziej :)


Wydawałoby się: "to tylko szklanka zmiksowanych warzyw" - no właśnie, mimo tak prostej "struktury" ich wartość odżywcza jest nie do przecenienia. Są lekkostrawne, wspomagają proces odchudzania, poprawiają stan skóry, pomagają oczyszczać organizm z toksyn (dzięki zawartości błonnika - "miotełki" dla naszych jelit, która pozwala pozbyć się zbędnych resztek pokarmowych). Oprócz tego wspomagają trawienie i oczywiście - są bogactwem witamin, antyoksydantów i fitoskładników. Naszym faworytem jest zielony koktajl z jarmużem i kiwi - nie dość, że smaczny, to jeszcze super prosty w przygotowaniu!

Zielony koktajl z jarmużem i kiwi

1 banan – 1 szklanka jarmużu – 1 kiwi – garść pestek dyni – 2 łyżki siemienia lnianego – 200 ml wody

Wszystkie składniki należy umieścić w blenderze i zmiksować. Tylko tyle! Pamiętajcie, że możecie dowolnie dobierać składniki. Warto jednak w swoim koktajlu dodać źródło zdrowych tłuszczy (u nas pestki dyni), trochę naturalnie występujących cukrów (owoce - zwłaszcza banan dodaje fajnego smaku). Wodę można zastąpić także mlekiem roślinnym, jednak to wszystko zależy od Waszych upodobań :) smacznego!

https://youtu.be/ODlKUboBpbQ

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz