Kefiry – letnie orzeźwienie

Autor: Redakcja Czytamy Etykiety Udostepnij artykuł:

Kefir to mleczny napój fermentowany przy użyciu ziaren kefirowych (naturalnych skupisk mikroorganizmów). Doskonale gasi pragnienie, orzeźwia, a przy tym dostarcza organizmowi cennych składników odżywczych. Warto go pić, ponieważ łagodzi problemy trawienne, zapewnia właściwą mikroflorę jelitową i wzmacnia układ odpornościowy. Wybieraj kefiry wysokiej jakości, które nie zawierają zbędnych dodatków!


Kefir wart zakupu!

Spójrzcie na grafiki. Pozytywnie ocenione zostały kefiry składające się z mleka oraz żywych kultur bakterii i drożdży kefirowych. Niektóre z nich nie zawierają drożdży kefirowych, ale też im przyznałam ocenę pozytywną... Bardzo możliwe, że te produkty będą trochę inaczej smakować. Ale podkreślam, że PRAWDZIWY kefir powinien je zawierać.

Jakość kefirów

Według mnie jakość kefirów sklepowych jest dość wysoka. Łatwiej jest kupić dobrej jakości kefir, niż np. śmietanę albo jogurt. Rzadkością są negatywne składy kefirów.

Odradzam zakup smakowych kefirów, ponieważ często zawierają zbędne składniki. Najlepiej byłoby zmiksować zwykły, naturalny kefir z owocami i/lub innymi ulubionymi dodatkami i w ekspresowym tempie samodzielnie stworzyć smakowy kefir :)

A może robisz również swój naturalny kefir samodzielnie w domu?

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz