Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
Oczywiście ich nasiona nie mają wiele wspólnego z najbardziej znaną "wersją", nie posiadają też właściwości halucynogennych i są w Polsce całkowicie legalne. Na rynku można znaleźć zdrowy olej konopny, mąkę, a także białko w proszku z tychże nasion. Jako, że dziś wielu ludzi przechodzi na dietę bezmięsną, zaczęto szukać coraz to nowych, roślinnych źródeł białka - jako alternatywy dla zwierzęcego - chociaż akurat konopie wcale nie są taką nowością, bowiem już w średniowieczu były w Polsce podstawą żywienia. Mięso uznawane było wtedy za rarytas, konopie z kolei były łatwo dostępne. Są one źródłem pełnowartościowego, przyswajalnego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych i wielu innych składników niezbędnych dla organizmu. Przez lata wykorzystywano ich właściwości do leczenia wielu chorób - niestety później, mimo widocznej poprawy zdrowia, zakazano ich stosowania.
Spośród wszystkich części rośliny to właśnie nasiona zawierają najwięcej tego, co w nich dobre. Łuskane czy nie - zawierają wiele wartości odżywczych, między innymi wartościowe białko oraz NNKT. W 100 g ziaren znajdują się 34 g białka. Dla porównania - mięso zawiera go średnio 20-24 g, mozzarella - 17 g - widać więc, że różnica jest spora. Ziarenka konopi, jak napisałam powyżej, zawierają też tłuszcze - te najzdrowsze, wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Przeważającą większość stanowią te z grupy omega 3 i omega 6 w odpowiednich proporcjach. Olej konopny zawiera ich od 75 do 95% (podobno to najwięcej ze wszystkich olejów!) z czego 2-4% to kwas gamma-linolenowy, niedostępny w większości żywności. Jego niedobór powoduje między innymi problemy skórne oraz jej szybsze starzenie się. Ponadto w ziarnach konopi znajdziemy dużą ilość minerałów - wapnia, magnezu, potasu, cynku, fosforu, żelaza, a także witaminę C, z grupy B i witaminy E. Nie zapominajmy o węglowodanach - nasiona są także źródłem błonnika pokarmowego. Nie zawierają glutenu, tak więc są świetną alternatywą dla osób chorych na celiakię bądź nietolerujących glutenu. Oprócz tego w ziarenkach konopi znajdziemy sterole roślinne, chroniące przed chorobami układu krążenia i beta-karoten. Czyli to, co najlepsze!
Konopie wykorzystuje się także w kosmetyce. Jest on składnikiem kremów do twarzy, oliwek dla dzieci, szamponów, płynów do kąpieli, balsamów, a nawet szminek. Ma właściwości nawilżające, a także przyspieszające gojenie się ran. Powoduje poprawienie stanu skóry, włosów i paznokci - nasiona konopi pomagają w pozbyciu się trądzika, atopowego zapalenia skóry, łupieżu czy łuszczycy.
Brak komentarzy pod tym artykułem
Dodaj komentarz