Nareszcie wyczekiwany sezon na szparagi w pełni! Jeśli jeszcze nie mieliście okazji kupić, to warto to nadrobić, bo szparagi mają naprawdę sporo korzyści dla organizmu - zebraliśmy je dla Was na grafikach 💚
Oprócz tego, mamy też dla Was kilka ciekawostek, których możecie nie spodziewać się po tych warzywach 🤭 Czy wiecie, że…
Szparagi możecie jeść na surowo i dodawać je w tej formie do sałatek czy bowli warzywnych,
Zielonych szparagów nie musicie obierać 🌱
Podczas obróbki najwięcej wartości odżywczych zachowują szparagi blanszowane lub gotowane na parze,
Kolor szparagów zależy od tego, jaki mają dopływ światła. Białe rosną pod powierzchnią, dlatego mają ograniczony dostęp do światła, a zielone rosną na powierzchni, przez co są… zielone 🤪
Dostarczają tylko 18 kcal na 100g, dzięki czemu są świetnym dodatkiem w diecie osób odchudzających się.
Lubicie szparagi? W jaki sposób przygotowujecie je najczęściej? 😊
Mleko jest jednym z najczęściej spożywanych produktów na świecie, ale jego obróbka termiczna może wpłynąć na skład i właściwości. W sklepach najczęściej spotykamy mleko UHT oraz mleko
Maj to prawdziwy początek sezonu na świeże, lokalne warzywa i owoce. Wraz z cieplejszymi dniami na straganach zaczyna pojawiać się coraz więcej kolorów, smaków i aromatów. To idealny moment,
Mamy wrażenie, że musztarda sarepska jest jednym z najpopularniejszych dodatków podczas grillowania (zaraz obok ketchupu). A z racji tego, że przed nami majówka, to postanowiliśmy przyjrzeć si
Sezon grillowy zaraz się zacznie! Jeśli chcesz, by Twoje grillowe potrawy były nie tylko smaczne, ale też zdrowsze, postaw na domowe sosy. Przygotowanie ich jest szybkie, proste i daje pełną kon
Jaki jest narodowy sport Polaków? Grillowanie, oczywiście! 😉 Początek maja to dla wielu osób sygnał do rozpoczęcia sezonu grillowego. Wybierają nowy sprzęt, szukają smacznych przepisów i
Sos czosnkowy to król imprezowych przekąsek, grillowych wieczorów i domowych kebabów. Ale czy każda butelka sosu czosnkowego z półki sklepowej jest warta swojej ceny i miejsca na talerzu? Dziś
W święta często lubimy poszaleć z ilością jedzenia i zapominamy, że to tylko 2 dni, które niestety mijają w błyskawicznym tempie 🙁 Po świątecznym czasie nieraz chce się zjeść coś ba
Sos tatarski to klasyk wśród dodatków – świetnie pasuje do jajek, mięs, kanapek czy pieczonych warzyw. Ale choć pozornie prosty, jego skład potrafi zaskoczyć… nie zawsze pozytywnie. Nieste
Załóż konto i ułatw sobie codzienne wybory. Dodawaj ulubione produkty spożywcze i kosmetyczne, oraz decyduj, które składniki są dla Ciebie korzystne, a których lepiej unikać.