Skip to main content

Wszystko, co musisz wiedzieć o czekoladzie

2023-04-12

Zdrowie

Autor: Daria Golba

Dzisiaj Dzień Czekolady! 🍫 Wiemy, wiemy – w ostatnich dniach słodkości pewnie Wam nie brakło 🐰😏 ale nie mogłyśmy odpuścić okazji, by pogadać z Wami o czekoladzie, którą kochamy chyba wszyscy (czy jest na sali ktoś, kto nie kocha?) Skupiamy się dziś co prawda bardziej na gorzkiej, ale dla miłośników mlecznej czy białej też mamy […]

Dzisiaj Dzień Czekolady! 🍫 Wiemy, wiemy – w ostatnich dniach słodkości pewnie Wam nie brakło 🐰😏 ale nie mogłyśmy odpuścić okazji, by pogadać z Wami o czekoladzie, którą kochamy chyba wszyscy (czy jest na sali ktoś, kto nie kocha?)


Skupiamy się dziś co prawda bardziej na gorzkiej, ale dla miłośników mlecznej czy białej też mamy parę ciekawostek! 🤍🤎

Co dobrego (i złego!) kryje w sobie gorzka czekolada? 🤎

  • Jest źródłem flawonoidów, które wspierają układ sercowo-naczyniowy oraz obniżają ciśnienie,
  • Dostarcza magnezu i potasu. Zawiera też żelazo, ale nie powinna być traktowana jako jego źródło, ponieważ ma w składzie substancje utrudniające jego wchłanianie,
  • Ma niski indeks glikemiczny, dlatego może być świetną słodką przekąską u osób, które mają problemy z gospodarką węglowodanową. Świetnie byłoby ją łączyć z ulubionym jogurtem, żeby taka przekąska dodatkowo syciła na dłużej,
  • Jest źródłem antyoksydantów działających przeciwzapalnie.

💡 Niestety gorzka czekolada może wywoływać i nasilać bóle migrenowe, więc jeśli macie silne migreny to warto przyjrzeć się, czy nie występują właśnie po spożyciu większych ilości czekolady 🧠

➡ Przy wyborze uważajcie na dodatek E 476. To zupełnie zbędny emulgator, który jest stosowany przez producentów do obniżenia kosztów produkcji. Można go zastępować naturalną lecytyną sojową lub po prostu nie używać go wcale 🤷‍♀️

Czekolada bezdyskusyjnie jest świetnym produktem, który może wzbogacić dietę o sporo wartościowych substancji! Jednak warto mieć na uwadze, że to wciąż produkt wysokokaloryczny i bogaty w tłuszcze nasycone ☝🏻 Dlatego najlepszym rozwiązaniem będzie jedzenie paru kostek, niekoniecznie całej tabliczki 😏

Jesteście team mleczna, biała czy gorzka? 😁 Bo jeśli biała, to pamiętajcie, że to w sumie nie do końca czekolada. Jest wytwarzana z masła kakaowego, ale nie zawiera proszku kakaowego tak jak wersje mleczna i gorzka ☝🏻


AUTOR

Daria Golba

Jestem dietetyczką i na co dzień wspieram w budowaniu zdrowszych nawyków oraz prawidłowej relacji z jedzeniem. W wolnym czasie uwielbiam długie spacery z moim psim kompanem. Często można zobaczyć mnie w słuchawkach, bo muzyka i audiobooki to coś, z czym rzadko się rozstaje.



OPINIE ()

UDOSTĘPNIJ

0 / 420


Przeczytaj inne artykuły

Zobacz Wszystkie

E-booki

Korzystaj wtedy, kiedy potrzebujesz – na komputerze, tablecie czy telefonie.

Mniejsożercy – czyli jak zdrowo ograniczyć mięso

49,00 zł


Włos Ci z głowy nie spadnie

59,00 zł


Dla Ciebie, Mamo

69,00 zł


Zdrowe Drugie Śniadanie

45,00 zł


Bądźmy w stałym kontakcie!

Zapisz się na newsletter i odbierz darmowy prezent w postaci e-booka "Drugie śniadanie do szkoły i pracy".

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2024