Dzisiaj Dzień Czekolady! 🍫 Wiemy, wiemy – w ostatnich dniach słodkości pewnie Wam nie brakło 🐰😏 ale nie mogłyśmy odpuścić okazji, by pogadać z Wami o czekoladzie, którą kochamy chyba wszyscy (czy jest na sali ktoś, kto nie kocha?)
Skupiamy się dziś co prawda bardziej na gorzkiej, ale dla miłośników mlecznej czy białej też mamy parę ciekawostek! 🤍🤎
Co dobrego (i złego!) kryje w sobie gorzka czekolada? 🤎
- Jest źródłem flawonoidów, które wspierają układ sercowo-naczyniowy oraz obniżają ciśnienie,
- Dostarcza magnezu i potasu. Zawiera też żelazo, ale nie powinna być traktowana jako jego źródło, ponieważ ma w składzie substancje utrudniające jego wchłanianie,
- Ma niski indeks glikemiczny, dlatego może być świetną słodką przekąską u osób, które mają problemy z gospodarką węglowodanową. Świetnie byłoby ją łączyć z ulubionym jogurtem, żeby taka przekąska dodatkowo syciła na dłużej,
- Jest źródłem antyoksydantów działających przeciwzapalnie.
💡 Niestety gorzka czekolada może wywoływać i nasilać bóle migrenowe, więc jeśli macie silne migreny to warto przyjrzeć się, czy nie występują właśnie po spożyciu większych ilości czekolady 🧠
➡ Przy wyborze uważajcie na dodatek E 476. To zupełnie zbędny emulgator, który jest stosowany przez producentów do obniżenia kosztów produkcji. Można go zastępować naturalną lecytyną sojową lub po prostu nie używać go wcale 🤷♀️
Czekolada bezdyskusyjnie jest świetnym produktem, który może wzbogacić dietę o sporo wartościowych substancji! Jednak warto mieć na uwadze, że to wciąż produkt wysokokaloryczny i bogaty w tłuszcze nasycone ☝🏻 Dlatego najlepszym rozwiązaniem będzie jedzenie paru kostek, niekoniecznie całej tabliczki 😏
Jesteście team mleczna, biała czy gorzka? 😁 Bo jeśli biała, to pamiętajcie, że to w sumie nie do końca czekolada. Jest wytwarzana z masła kakaowego, ale nie zawiera proszku kakaowego tak jak wersje mleczna i gorzka ☝🏻