Wczoraj świętowaliśmy Dzień Marchewki. Z tej okazji mamy dla Was trochę faktów o tym prozdrowotnym warzywie 🥕
- Jest źródłem wielu witamin i minerałów, chociaż najbardziej kojarzymy ją z obecności beta-karotenu wspierającego wzrok oraz poprawę stanu skóry,
- Przez obecność błonnika podnosi sytość posiłków oraz wspomaga pracę układu krążenia,
- Będzie świetnym urozmaiceniem diety u osób, które mają problemy z gospodarką węglowodanów – zarówno surowa jak i gotowana marchewka mają niski indeks glikemiczny.
Marchewka ma ogrom prozdrowotnych zalet, przez co na pewno warto o niej pamiętać każdego dnia. Jej słodkawy smak sprawia, że nadaje się do przygotowywania nie tylko wytrawnych posiłków, ale również deserów i słodkich przetworów.
Oprócz tradycyjnej surówki czy chrupania jako przekąski jest jeszcze wiele możliwości na jej wykorzystanie:
Indeks glikemiczny marchewki
Ze względu na niski indeks glikemiczny marchewka może być spożywana przez diabetyków. Warto pamiętać jednak o tym, że im bardziej rozgotowana i rozdrobniona, tym wyższy jest jej indeks.
- Surowa, cała marchewka = indeks glikemiczny 16
- Surowa marchewka pokrojona w kostkę = indeks glikemiczny 35
- Surowa marchewka starta na tarce = indeks glikemiczny 39
- Marchewka gotowana w całości = indeks glikemiczny 33
- Marchewka pokrojona w kostkę i ugotowana = indeks glikemiczny 49
Mimo tego, że indeks glikemiczny pokrojonej i ugotowanej marchewki wynosi 49, to wciąż ten wynik zalicza się do niskiego indeksu glikemicznego (do 55).