Skip to main content

Zdrowe chipsy? To możliwe!

2022-08-10

Przepisy, Zdrowie

Autor: Agnieszka W.

Chipsy większości osób (mi też!) kojarzą się z czymś niezdrowym, kalorycznym i przede wszystkim pełnym chemii. Taka prawda, jest to mało wartościowa przekąska – a mimo to tyle osób je uwielbia! Dlaczego?  Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornia przeprowadzili badania, w których wykazali, że spożywanie chipsów (a także frytek!) pobudza mózg do wytwarzania endokanabinoidów. Są to substancje, które działają […]

Chipsy większości osób (mi też!) kojarzą się z czymś niezdrowym, kalorycznym i przede wszystkim pełnym chemii. Taka prawda, jest to mało wartościowa przekąska – a mimo to tyle osób je uwielbia! Dlaczego?  Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornia przeprowadzili badania, w których wykazali, że spożywanie chipsów (a także frytek!) pobudza mózg do wytwarzania endokanabinoidów. Są to substancje, które działają w sposób zbliżony do psychoaktywnych składników marihuany. Już jest jasne, dlaczego tak ciężko się od nich oderwać, prawda? To może warto więc znaleźć jakąś alternatywę dla chipsów? Komuś, kto całe życie niezdrowo się odżywia, na pewno nie jest łatwo się przestawić, ale czas najwyższy zmienić w swoim odżywianiu niektóre rzeczy na zdrowsze i lepsze 🙂

Na rynku jest dostępnych coraz więcej chipsów warzywnych i owocowych, ale można je zrobić także we własnej kuchni – nie wszystko, co sprzedają w sklepie, ma idealny skład, a poza tym w domu ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia – można wyczarować świetne, chrupiące przekąski ze wszystkiego. Jest to też bardzo dobra alternatywa dla wegan i wegetarian. A my lubimy, jak chrupie prawda? 🙂

Chipsy z jabłek są bardzo proste w wykonaniu i przygotowanie (poza pieczeniem) zajmuje niewiele czasu. Należy pokroić jabłko w plasterki, wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem (osobiście polecam wersję bez cukru lub z erytrytolem), a następnie włożyć na pół godziny do piekarnika na stawionego na 250 stopni Celsjusza (pół godziny z każdej strony). Gotowe!

Chipsy bananoweprzygotujemy w analogiczny sposób. Kroimy go na plasterki (oczywiście, uprzednio obierając banana ze skóry). Następnie, już na papierze do pieczenia, lekko skrapiamy oliwą z oliwek oraz przyprawiamy solą (1/2 łyżki) wymieszaną z  pieprzem (1/3 łyżki), czosnkiem granulowanym (1/4 łyżki) i cebulą suszoną (1/4 łyżki). Pieczemy w 250 stopniach Celsjusza (pół godziny z każdej strony).

Chipsy z jarmużu również można zrobić w domu – to bardzo wartościowa roślina! Liście jarmużu wkładamy do miski, polewamy odrobiną oliwy z oliwek, dodajemy 1/4 łyżeczki chili, 1/4 łyżeczki soli, łyżeczkę skórki otartej z cytryny. Mieszamy, układamy na papierze do pieczenia, a następnie wkładamy do piekarnika na 3-5 minut (150 stopni Celsjusza).

Chipsy z ananasatakże nie są trudne w przygotowaniu. Obieramy, kroimy, wykładamy na papier do pieczenia – a następnie smarujemy oliwą z oliwek. Mieszamy ze sobą 1,5 łyżki chili, 0,5 łyżki soli oraz czosnek granulowany i taką przyprawą posypujemy nasze (przyszłe) chipsy. Pieczemy przez 2 godziny w 200 stopniach.

Nasza wskazówka: jako, że pieczenie trwa długo, warto wykorzystać to, że już nagrzewamy piekarnik i wypróbować na raz kilka rodzajów chipsów – tak, by “wykorzystać” piekarnik w 100% (na przykład zrobić chipsy z jabłek i bananów jednocześnie). Jesteśmy pewni, że będą Wam smakowały!


AUTOR

Agnieszka W.

Agnieszka - magister inżynier technologii żywności i żywienia człowieka. Miłośniczka masła orzechowego, wszelkiego rodzaju aktywności fizycznej, zdrowego odżywiania, ciekawostek dietetycznych i "strażniczka" sklepowych etykiet - zawsze wie, co w trawie piszczy i żaden produkt nie ma przed nią tajemnic :)



OPINIE ()

UDOSTĘPNIJ

0 / 420


Przeczytaj inne artykuły

Zobacz Wszystkie

E-booki

Korzystaj wtedy, kiedy potrzebujesz – na komputerze, tablecie czy telefonie.

Promocja

Mniejsożercy – czyli jak zdrowo ograniczyć mięso

49,00 zł34,00 zł


Włos Ci z głowy nie spadnie

59,00 zł


Zdrowe Drugie Śniadanie

45,00 zł


Za Słodko!

65,00 zł


Bądźmy w stałym kontakcie!

Zapisz się na newsletter i odbierz darmowy prezent w postaci e-booka "Drugie śniadanie do szkoły i pracy".

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2024