13 superfoods na wzmocnienie odporności

Kategoria: Porady , Produkty , Zdrowie


Jesienny klimat w pełni, za pasem zima, a tu co i rusz ktoś pociąga nosem, kicha, kaszle. Jeśli nie chcesz paść ofiarą sezonu grypowego, koniecznie zapoznaj się z produktami, które skutecznie wzmocnią Twoją odporność. Superfoods to jedzenie, które charakteryzuje się wyjątkowymi właściwościami odżywczymi, a także potrafi łagodzić wiele dolegliwości, dlatego warto wiedzieć, czym się wspomóc.

 Acerola

Jest nazywana często wiśnią z Barbadosu i jest znana ze swojej dużej zawartości witaminy C. Oprócz tego w aceroli znajdziemy również witaminę A, witaminy z grupy B, fosfor, żelazo, wapń, magnez, beta-karoten oraz przeciwutleniacze, zwalczające nadmiar wolnych rodników w organizmie. Działanie aceroli jest bardzo szerokie: wspomaga odporność, oczyszczaja organizm z różnych toksyn, poprawia sapomoczucie i dodaje więcej energii, wspomaga produkcję kolagenu, a także wspiera pracę układu nerwowego. Z aceroli można robić soki, galaretki i inne przetwory, które bardzo smakują dzieciom, dlatego wiśnia z Barbadosu często jest polecana dla najmłodszych jako dobre źródło witaminy C.

Aloes

To prawdziwa bomba witaminowa, ponieważ zawiera wiele witamin i mikroelementów, w tym witaminę A, E, C, kwas foliowy, witaminy z grupy B, wapń, magnez, cynk, selen, miedź, potas, żelazo i błonnik. Aloes stymuluje układ odpornościowy do walki, działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Jest również adaptogenem, czyli stymuluje odpowiednio układ nerwowy i tym samym wspiera naszą odporność na stres. A im łatwiej radzimy sobie ze stresem, tym lepiej pracuje nasz układ odpornościowy. Z kolei polisacharydy zawarte w aloesie stymulują wzrost liczby makrofagów, które fagocytują (czyli zjadają) różne cząsteczki takie jak bakterie, wirusy, grzyby.

Uwaga! Kobiety w ciąży nie powinny spożywać aloesu, ponieważ ma działanie silnie oczyszczające, co może prowadzić do wypłukania elektrolitów.

Aronia

Zawiera bardzo dużo witaminy C, która jest silnym antyoksydantem i zwalcza wolne rodniki, a także łagodzi wszelkie stany zapalne. Aronia zawiera także inne antyoksydanty, takie jak: antocyjany (odpowiedzialne za ciemny kolor owoców), taniny (to dzięki nim mają cierpki smak) oraz rutynę i kwercetynę. Wszystkie te substancje doskonale stymulują układ odpornościowy do zwalczania infekcji. Sok z aronii odpręża, łagodzi napięcia dnia codziennego, a także bardzo korzystnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Można jeść świeże owoce aronii, jednak ze względu na ich słodko-cierpki smak, większość preferuje formę soku.

Czarny bez

Zawiera witaminy C i A oraz mnóstwo antyoksydantów. Wspomaga odporność organizmu, polepsza wzrok, działa moczopędnie, a także wspomaga układ krążenia. Jeżeli już się zdarzy nam zachorować, to syrop lub sok z czarnego bzu zadziała rozgrzewająco, napotnie, a także ułatwi odksztuszanie wydzieliny zalegającej w drogach oddechowych.

Czosnek

To naturalny antybiotyk! Ma silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Gdy go spożywamy na codzień, możemy być pewni, że żadna choroba nas nie dopadnie. Dodatkowo jest stosowany w leczeniu nadciśnienia, a także jest w stanie obniżyć poziom cukru.

Cynamon

Cynamon zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, a także działa przeciwpasożytniczo, przeciwwirusowo, przeciebakteryjnie. Dodatkowo zawiera takie mikroelementy jak chrom, mangan, żelazo, błonnik i wapń. Ta przyprawa potrafi łagodzić skutki przewlekłego stresu, podnosi odporność, poprawia glikemię, a nawet łagodzi wzdęcia. Cynamon warto dodawać do deserów, lub robić sobie papkę z miodem, który zintensyfikuje działanie przyprawy.

Dzika róża

Ta pospolita roślina charakteryzuje się dużą zawartością witaminy C oraz witamin B1, B2, B3 (PP), A, E i K. Dzięki temu działa wzmacniająco i stymuluje układ odpornościowy do walki z infekcją. Ponadto dzika róża wykazuje działanie przeciwzapalne, dzięki zawartości galaktolipidu GOPO. Zalecane jest regularne picie herbaty z dzikiej róży lub spożywanie przetworów, aby uchronić się przed chorowaniem w sezonie grypowym.

Imbir

Związki występujące w imbirze:  gingerol i shogaol to substancje niwelujące stany zapalne. Z kolei wysoka zawartość potasu gwarantuje prawidłowe funkcjonowanie serca, a zawartość manganu zwiększa odporność i wzmacnia układ krążenia.Dodatkowo imbir zawiera witaminy A, C, E, witaminy z grupy B i minerały takie jak magnez, fosfor, sód, żelazo, cynk, wapń i beta-karoten. Ma również działanie przeciwhistaminowe, czyli potrafi skutecznie łagodzić objawy alergii.

Jagody goji

Goji to jagody kolcowoju chińskiego i u nas można je kupić najczęściej w postaci suszonej. Zawierają mnóstwo minerałów, w tym: żelazo, miedź, cynk, wapń, german, selen, a także witaminy z grupy B i witaminę E. Oprócz tego jagody goji są źródłem pełnowartościowego białka (co ma duże znaczenie dla osób na dietach bezmięsnych) i zawierają mnóstwo antyoksydantów. Wzmacniają układ odpornościowy, dodają energii i wpływają na spowolnienie procesów starzenia. Jagody goji można dodawać do deserów lub przygotować z nich aromatyczną herbatę.

Jagody acai

Pochodzą z Brazylii, a u nas można je kupić w formie proszku lub soku. Ma bardzo silne właściwości antyoksydacyjne. Zawiera przeciwutleniacze EGCG (działa antynowotworowo), resveratrol (który wspiera pracę układu krwionośnego), kwercetynę, katechiny i antocyjany. W tych jagodach ponadto znajdziemy wapń, fosfor, miedź, magnez, chrom, cynk, żelazo, sód, selen, bor, potas, jod i witaminy: A, C, E, z grupy B, K1. Taka ilość przeciwutleniaczy i witamin bardzo stymuluje układ immunolgoczny do pracy i zapobiega stresowi oksydacyjnemu. Dodatkowo redukują zmęczenie, zwiększają wytrzymałość i poprawiają sprawność umysłową.

Kurkuma

Kurkumina, zawarta w kurkumie, ma właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Codzienne spożywanie kurkumy zdecydowanie wzmacnia odporność i łagodzi wszelkie stany zapalne powstałe w organizmie. Badania potwierdzają, że ta przyprawa również sprawdzi się w walce z nowotworami, chorobą Alzhaimera, reumatyzmem i cukrzycą. Kurkumę można dodawać do potraw lub można sobie zrobić nalewkę z jej dodatkiem.

Sok z malin

Wzmacnia odporność dzięki dużej zawartości witaminy C, B1, B2, B6 oraz beta-karotenu. Kiedy już nas dopadnie jakaś infekcja, sok z malin zawiera kwas salicylowy, który ma właściwości napotne i przeciwzapalne. Maliny zawierają również garbniki, które oddziałują ściągająco na błony śluzowe i przyspieszają proces zdrowienia.

Rokitnik

Rokitnik ma najwięcej witaminy C spośród wszystkich owoców. Oprócz tego jest zasobny w witaminę E, A i mikroelementy, takie jak: fosfor, mangan, żelazo, krzem, bor, wapń, aminokwasy, a także w nienasycone kwasy tłuszczowe: omega-3, -6, -7, -9. Owoce rokitnika są niezwykle soczyste i aromatyczne, charakteryzują się lekko cierpkim smakiem. Nie zawierają enzymu askorbinaza, który odpowiada za rozkładanie się witaminy C, dlatego nawet dłuższa obróbka termiczna nie pozbawia rokitnika tej witaminy. Można pić sok z rokitnika, a także robić przeciery i konfitury. Rokitnik działa wzmacniająco, stymuluje układ immunologiczny, a także uszczelnia naczynia krwionośne.

Jak widać, jest mnóstwo naturalnych produktów, które skutecznie nam pomogą w walce o dobrą odporność. Wystarczy wybrać odpowiednie dla siebie i spożywać systematycznie, a żadna choroba nam nie będzie straszna tej zimy.

 

 

AUTOR

Ewa Burzynska

Ewa Burzyńska - Dietetyk, pasjonatka dietoterapii i medycyny funkcjonalnej. Wraz z mężem prowadzi bloga Paleo od kuchni http://paleoodkuchni.pl/ i pokazuje, że dieta bez zbóż, nabiału i cukru może być różnorodna, kolorowa i smaczna. W wolnych chwilach gotuje i czyta książki.


Strona internetowa:

Brak komentarzy
Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

W trosce o Twoje zdrowie

Ta witryna korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z polityką plików cookies.