Sezon na dynię uważamy za otwarty! Właściwie już jakiś czas on trwa, ale dziś mamy Halloween, a dynia wielu osobom kojarzy się właśnie z tym zagranicznym świętem. Wiemy o niej już naprawdę sporo – i nie sposób przecenić jej właściwości! Dynia jest bogata w witaminy, minerały (w tym cynk) oraz karoteny (w tym prowitaminę A). Do tego jest lekkostrawna i ma niewiele kalorii, więc jeśli chcecie zrzucić parę kg – dynia zawsze jest strzałem w dziesiątkę. Poniżej przedstawiamy Wam powody, dla których warto jeść dynię. Jest tego trochę!
2. Jest to jedno z najbardziej bogatych w karoteny produktów (zwłaszcza karoten α i β). Oczywiście, im bardziej pomarańczowy kolor, tym jest więcej tych barwników. Karotenoidy są przeciwutleniaczami – neutralizują wolne rodniki, wykazując tym samym pewne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. β-karoten pozwala łagodzić objawy grypy i przeziębienia.
3. Istotna jest również zawartość substancji balastowych – głównie błonnika, który m.in. wspomaga trawienie i korzystnie wpływa na gospodarkę cholesterolem.
7. Spożywanie dyni może obniżyć poziom glukozy we krwi, zatem może być traktowane jako jeden z elementów profilaktyki tej choroby. Badania wykazały, że ekstrakt z dyni może działać profilaktycznie u osób o zwiększonym ryzyku zachorowania na cukrzycę typu 2, ale też ograniczać w znacznym stopniu zapotrzebowanie na insulinę osób już chorych.
8. Świetnie działa na skórę – to naprawdę jeden z najlepszych pokarmów dla skóry. Witaminy A, E oraz C skutecznie walczą z objawami starzenia. Dynia jest bogata zwłaszcza w witaminę A (czyli beta-karoten) – jeden kubek gotowanej dyni pokrywa aż 245% zapotrzebowania na nią!
9. Zwalcza wirusy oraz pasożyty – posiada kukurbitacynę, która działa przeciwwirusowo i przeciwpasożytniczo. Najbogatszym źródłem są pestki dyni – najlepiej surowe, ponieważ prażone (chociaż pewnie smaczniejsze) podczas wysokotemperaturowej obróbki tracą swoje zdrowe właściwości. Jak już jesteśmy przy pestkach, są one także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz minerałów. Również warto je spożywać!
10. Bardzo rzadko wywołuje alergie pokarmowe – to duży plus, bo jest bezpieczna dla dzieci, można zacząć wprowadzać ją do ich diety w dość wczesnym wieku. Jak widzicie, dynia ma same plusy!