Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
Oczywiście - cudów nie ma, nie da się schudnąć, pijąc tylko ocet jabłkowy rozcieńczony wodą. Podstawą jest zmiana sposobu odżywiania, a także aktywność fizyczna. Ocet jabłkowy pozwala jednak przyspieszyć proces utraty wagi - zwłaszcza jego pierwszą fazę, w której traci się dużo wody. Ocet jabłkowy wspomaga przemianę materii, pobudza pracę jelit, działa oczyszczająco, wspomaga trawienie (zwiększa się synteza enzymów trawiennych oraz wydzielanie soku żołądkowego) i aktywizuje mechanizmy, które uwalniają i spalają tłuszcz. Bardzo ważne jest, aby spożywać przy tym dużo płynów - zapobiegniemy w ten sposób zaburzeniom gospodarki wodnej. Większa ilość spożywanych płynów wspomaga również detoksykujący efekt działania octu.
Zawiera m.in. bezcenny potas (odpowiedzialny m.in. za dobrą pamięć i koncentrację), a także sód, fluor, żelazo, fosfor, miedź, witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, E (silne przeciwutleniacze!), bioflawonoidy (pełniące funkcje przeciwutleniające oraz wzmacniające naczynia krwionośne), pektyny oraz kwasy organiczne: cytrynowy, mlekowy i - wspomniany w punkcie pierwszym - kwas octowy.
Ten punkt w pewnym stopniu wiąże się z pierwszym. Dlaczego? Ponieważ jeśli wahania stężenia cukru we krwi w ciągu dnia są zbyt duże (z różnych powodów - na przykład poprzez spożywanie zbyt dużej ilości oczyszczonych produktów węglowodanowych czy też cukrów prostych), to głód odczuwamy praktycznie cały czas. To oczywiście uproszczone sformułowanie... Zbyt szybki wzrost i spadek poziomu glukozy we krwi sprawia, że szybko odczuwamy głód, a więc sięgamy po przekąski (i to zwykle nie są zdrowe przekąski). Spożywanie octu jabłkowego może nam więc pomóc utrzymać cukier "w ryzach", a także zapobiegać napadom głodu.
Wpływ na rozwój chorób sercowo-naczyniowych ma wiele różnych czynników. Badania przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że spożywanie octu jabłkowego może obniżyć poziom trójglicerydów, ciśnienie oraz regulować poziom cholesterolu we krwi. Ocet jabłkowy zawiera m.in. kwas chlorogenowy o działaniu antyoksydacyjnym - chroni on cząsteczki cholesterolu LDL przed utlenianiem (utlenianie cholesterolu jest jednym z istotniejszych etapów rozwoju chorób serca).
Kiedyś ocet stosowany był dosłownie na wszystko. A jak wiadomo, przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie są zawsze najbardziej trafione :) jako, że ocet jabłkowy łagodzi stany zapalne i działa antybakteryjnie, można stosować go jako tonik, przebarwienia i łuszczycę. Ponadto ocet jabłkowy może być używany jako maseczka do skóry suchej - aby ją zrobić, należy zmieszać łyżeczkę octu z dwoma łyżeczkami miodu, nanieść na twarz, a po 15-20 minutach spłukać z buzi. Kompresy nasączone płukanką z wody i octu (w proporcji 5 łyżek octu na 0,5 l wody mineralnej) pomogą w zredukowaniu zmarszczek (a u młodszych osób - zapobiegać będą ich powstawaniu :)) oraz ukoją skórę po poparzeniach słonecznych. Roztwór wody i octu jabłkowego działa również jako świetna maseczka do włosów, a ponadto łagodzi objawy grzybicy stóp i ich opuchliznę. Tutaj wystarczy dodać szklankę octu do średniej wielkości miski, a potem moczyć w niej stopy przez 15 minut.
Brak komentarzy pod tym artykułem
Dodaj komentarz