Zapiekana brukselka z szynką

Przepisy 29-11-2017
Autor: Redakcja Czytamy Etykiety Udostepnij artykuł:
przepis na brukselkę

Na rynku, targu, w warzywniaku króluje brukselka, które przez wielu jest nielubiana. Postanowiliśmy ją odczarować! Jeśli myślisz, że jej nie lubisz to koniecznie spróbuj naszego przepisu :) Może okaże się, że jednak jest pyszna? Zaryzykuj!


Dlaczego warto jeść brukselkę?

  • podobnie jak inne warzywa krzyżowe (czyli brokuł, kalafior) ma właściwości antynowotworowe,
  • zawiera sporo kwasu foliowego, cennego dla kobiet w ciąży,
  • reguluje pracę sera i ciśnienie krwi,
  • skarbnica witaminy C i K,
  • ma niski indeks glikemiczny,
  • wspomaga układ odpornościowy.

Korzyści płynących z jedzenia brukselki jest znacznie więcej. Ale teraz pora na przepis!

Przepis na zapiekaną brukselkę

Składniki:

  • 500 g brukselki
  • 200 g szynki
  • 5 ząbków czosnku
  • oliwa z oliwek
  • cukier nierafinowany
  • czarny pieprz

Wykonanie:

  1. Brukselkę umyć i usunąć z niej zewnętrzne liście. Pokroić na połówki lub ćwiartki.
  2. Pokrojoną szynkę dodać do żaroodpornego naczynia, w którym już znajduje się brukselka.
  3. Posypać cukrem, dodać oliwę oraz czarny pieprz.
  4. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  5. Pieczemy w 200 stopniach przez 30 minut.
https://youtu.be/xwlIUCbWc0g  

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz