Zakaz stosowania szkodliwego barwnika!

Newsy spożywcze 28-01-2025
Autor: Daria Golba Udostepnij artykuł:
Czerwony barwnik erytrozyna - zakaz

Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) ogłosiła zakaz stosowania syntetycznego barwnika spożywczego Red No. 3 (erytrozyny) w żywności i lekach doustnych, powołując się na badania wskazujące na jego rakotwórcze działanie u zwierząt. Decyzja ta zapadła ponad trzy dekady po wycofaniu tego barwnika z kosmetyków i leków stosowanych zewnętrznie.


Gdzie był stosowany czerwony barwnik Red No. 3 (erytrozyna)?

Red No. 3 był powszechnie używany do nadawania intensywnego czerwonego koloru produktom takim jak cukierki, wypieki, mrożone desery oraz niektóre leki doustne. Badania wykazały, że wysokie dawki tego barwnika powodowały nowotwory u szczurów laboratoryjnych. Chociaż mechanizm wywoływania raka u szczurów nie występuje u ludzi, FDA zdecydowała się na ten krok w odpowiedzi na petycję z 2022 roku, która podkreślała potencjalne zagrożenia dla zdrowia.

Czerwony barwnik w cukierkach

Producenci żywności i leków mają czas do 15 stycznia 2027 roku na dostosowanie swoich produktów do nowych regulacji. Warto zauważyć, że erytrozyna jest już zakazana w Unii Europejskiej (z małym wyjątkiem: dopuszczona jest wyłącznie do stosowania w wiśniach koktajlowych, kandyzowanych i Bigarreaux) oraz w kilku stanach USA, w tym w Kalifornii. Mogła być ona jednak zawarta w produktach importowanych.

Decyzja FDA spotkała się z aprobatą organizacji konsumenckich, które od lat apelowały o wycofanie tego barwnika z rynku, argumentując, że nawet minimalne ryzyko związane z jego spożyciem jest nieakceptowalne, zwłaszcza że pełni on jedynie funkcję estetyczną.

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz