Kremy orzechowe (jeszcze pod nazwą masło orzechowe) przyszło do nas z Ameryki i chyba na dobre zadomowiło się w naszej kuchni. Ma wielu zwolenników (zwłaszcza wśród osób prowadzących aktywny tryb życia) i co najlepsze, jest nie tylko smacznym dodatkiem do posiłków. Jest również skarbnicą prozdrowotnych substancji. Fistaszki, z których jest produkowane najczęściej, spośród wszystkich orzechów mają najwięcej białka (jako, że naprawdę należą do roślin strączkowych) i niacyny. Zawierają także błonnik, jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, składniki mineralne (w tym potas) oraz - w czerwono-brązowej skórce - polifenole (np. resweratrol, kwercetynę, kwas elagowy). Aby wybrać najlepsze masło arachidowe trzeba oczywiście czytać listę składników - nie wszystkie masła orzechowe dostępne na rynku są warte zakupu!
Na co zwrócić uwagę, wybierając masło orzechowe?
Przede wszystkim: na zawartość orzechów. Skoro masło jest orzechowe, to musi się z nich składać, a ich ilość MUSI być podana (ze względu na obecność słowa "orzechowe" w nazwie). W naszym zestawieniu zdecydowanie najmniej orzechów zawiera masło Felix (tylko 69%). My polecamy te, które w 100% składają się z fistaszków.
Obecność dodanych tłuszczów - zwykle producenci dodają olej słonecznikowy, a także utwardzony olej palmowy.
Obecność tłuszczów utwardzonych - ten punkt wiąże się z poprzednim. Mamy na myśli utwardzony olej palmowy, czyli "idealne" źródło izomerów trans kwasów tłuszczowych. Badania sugerują, że zwiększają one ryzyko m.in. chorób układu sercowo-naczyniowego i otyłości. Niestety, utwardzony olej palmowy jest dodawany baaardzo często.
Obecność cukru na liście składników - im mniej, tym lepiej! Do niektórych maseł orzechowych dodawany jest cukier trzcinowy, do innych dekstroza. Dlaczego? Prawdopodobnie ze względu na smak - nie każdemu odpowiada słony lub neutralny smak orzechów - wiele osób preferuje słodki. Masło orzechowe samo w sobie jest już kaloryczne (aczkolwiek nie są to puste kalorie, bo pochodzą z wartościowych składników), więc nie ma sensu zwiększać tej kaloryczności cukrami.
Sól. To temat przerabiany wielokrotnie. Oczywiście - jest nam potrzebna, chociażby ze względu na sód, który wpływa na utrzymanie odpowiedniej gospodarki elektrolitowej. W naszej diecie jest jednak bardzo łatwo o jej nadmiar - a on może przyczyniać się np. do nadciśnienia tętniczego. Jeśli możemy, starajmy się unikać jej w produktach, w których nie jest potrzebna - bo i tak dostarczamy jej bardzo dużo z tych produktów, w których wcale się jej nie spodziewamy, nie mówiąc o dosalaniu potraw :)
Smak, który (jak wiadomo) trudno ocenić po opakowaniu - bo co jeden producent, to zawsze inne wrażenia smakowe. Niby to "masło orzechowe i tamto też" - a smak zupełnie inny. Nasze spostrzeżenie? Im więcej orzechów, tym lepsze wrażenia sensoryczne :)
Domowe masło z orzeszków ziemnych!
Nie oszukujmy się, najlepsze masła orzechowe niestety kosztują sporo. Dlatego proponujemy kupić niesolone orzeszki ziemne i spróbować w domu zrobić własne masło orzechowe. To wcale nie takie trudne, a mamy pewność, że nie ma w nim ani tłuszczu palmowego, ani soli - jest tylko to, co dodamy sami. Do tego możemy sporo zaoszczędzić!
Jak to zrobić? Wystarczy obrać orzechy z łupinek (polecamy kupić już obrane, aby nie "bawić się" w kuchni godzinę dłużej), wrzucić je na patelnię i podprażyć na złoty kolor. Często można już w sklepie kupić uprażone orzech, wtedy ten krok można pominąć, bo i tak ładnie nam się zmielą. Jeśli ktoś czuje taką potrzebę, na etapie prażenia może dodać trochę soli. Kolejny krok to wrzucenie fistaszków do blendera i mielenie przez kilka-kilkanaście minut. Naturalnie występujący w nich tłuszcz podczas miksowania wydobędzie się na zewnątrz i spowoduje powstanie gęstej, wilgotnej masy - czyli końcowego masła orzechowego. Smacznego!
Zbliża się Wielkanoc, czyli czas, kiedy jajko króluje na polskich stołach. Jeśli do tej pory nie zwracałaś/-eś uwagi na to, jakie jajka kupujesz, to pora na zmiany! Co oznaczają cyferki na ja
Majonez wegański staje się coraz bardziej popularny, dlatego przygotowaliśmy dla Was zestawienie produktów. Mogą go jeść osoby uczulone np. na jajko i oczywiście weganie. A z racji tego, że n
Białe kiełbasy najczęściej dodaje się do barszczu białego albo żurku. Zbliża się Wielkanoc, dlatego postanowiliśmy sprawdzić, z czego składają się sklepowe białe kiełbasy. Jak wybrać
Za chwilę Święta Wielkanocne, których nie wyobrażamy sobie bez jednej z tradycyjnych zup – barszczu białego albo żurku. Oczywiście to, którą z nich wybierzecie, zależy od rodzinnych t
Majonez to podstawa świątecznych sałatek i używa się go dość sporo, dlatego warto wybrać ten, który nie ma w składzie niepotrzebnych dodatków. Na szczęście na rynku jest kilka dobrych opc
Wielkanoc już za moment, dlatego przygotowaliśmy porównanie białych barszczy. To jedna z tradycyjnych zup wielkanocnych, która jest przygotowywana zamiennie z żurkiem – wszystko zależy od
Chrzan to nieodłączny element na wielkanocnym stole. Nie każdy z nich ma jednak dobry skład… Sprawdź nasze zestawienie i dowiedz się, na co zwrócić uwagę przy jego wyborze! Jaki skład
Kwas foliowy ma szczególne znaczenie dla zdrowia. Zwłaszcza istotny jest na samym początku ciąży (w dwóch pierwszych miesiącach, a wiele kobiet dowiaduje się o ciąży pod koniec drugiego mies
Załóż konto i ułatw sobie codzienne wybory. Dodawaj ulubione produkty spożywcze i kosmetyczne, oraz decyduj, które składniki są dla Ciebie korzystne, a których lepiej unikać.