Wszystko, co warto wiedzieć o pomidorach

Porady zakupowe 26-10-2023
Autor: Daria Golba Udostepnij artykuł:

Pomidory to podstawa w diecie wieeelu Europejczyków 🍅 I bardzo dobrze, bo dostarczają sporych ilości prozdrowotnych składników, a w dodatku można z nich przygotować tak wiele opcji, że na pewno się nie znudzą 👌


Szczególnie teraz, w sezonie jesienno-zimowym, przeciery z pomidorów mogą być smaczną i odżywczą podstawą wielu rozgrzewających dań 🥘 Wystarczy połączyć je z odpowiednimi przyprawami i ekspresowy posiłek pełen witamin gotowy! 😍

Odmiany pomidorów

Drobnoowocowe 

  • np. koktajlowe, daktylowe
  • intensywny smak i aromat
  • świetna przekąska, dekoracja potraw lub dodatek do sałatek

Średnioowocowe

  • większość odmian
  • są dość twarde i trwałe
  • dobre do przetworów, soków oraz dań na ciepło (np. makaronów)

Wielkoowocowe

  • np. malinowe, bawole serca
  • są soczyste i mają dość słodki smak
  • dobre na świeżo, do soków, sosów i przecierów

Dlaczego warto jeść pomidory?

  1. Są niskokaloryczne - mają jedynie 19 kcal w 100g
  2. Dostarczają błonnika, który wspiera pracę układu pokarmowego
  3. Są źródłem potasu, który zapobiega występowaniu chorób układu sercowo-naczyniowego
  4. Zawierają likopen, który działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie
  5. Dostarczają składników działających przeciwnowotworowo

Ciekawostki o pomidorach

  • Przetwory z pomidorów również są wartościowe i dostarczają więcej likopenu niż surowe pomidory.
  • Warto je łączyć z dobrym źródłem tłuszczu (np. oliwą), ponieważ wchłanianie likopenu jest wtedy o wiele wyższe.
  • Osoby uczulone na pyłki traw lub lateks mogą mieć objawy alergiczne również po zjedzeniu pomidorów za sprawą alergii krzyżowej.  
  • 95% składu pomidorów to woda, dlatego świetnie sprawdzą się wtedy, gdy mamy problem z piciem odpowiednich ilości płynów.

Czy przecier pomidorowy, passata i przetwory z pomidorów są zdrowe?

pamiętajcie o tym, że przeciery, sosy, ketchupy czy soki też są ogromnie wartościowe, bo to właśnie one dostarczają więcej przeciwzapalnego likopenu niż surowe pomidory 🌱 Jak najbardziej powinny być obecne w diecie, jednak wybierajcie opcje z niższą zawartością cukrów prostych i soli 🧂 Szkoda by było w tak wartościowym produkcie dostarczać składników, które lepiej ograniczać w codziennej diecie!

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz