Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
Jeśli kupujesz syrop o smaku malinowym to będzie się głównie składał z cukru i/lub syropu glukozowo-fruktozowego oraz wody. Może zawierać również sok aroniowy (nadaje piękną barwę), jednak dodatek soku malinowego z zagęszczonego soku będzie wynosił maksymalnie 6%.
A jeśli producent podaje informację o zawartości soku zagęszczonego, a nie soku z soku zagęszczonego? Jak to rozumieć? Taką sytuację można zaobserwować w przypadku Syropu Herbapolu. Oprócz ilości soku zagęszczonego producent podaje również ile wynosi ekstrakt soku. W tym przypadku jest to 65%. Po odpowiednich przeliczeniach okazuje się, że soku z malin jest 2,8% (dociekliwych odsyłam tutaj). Czyli dalej niewiele. Jednak wiele osób zwraca uwagę tylko na to 65% i myśli, że właśnie tyle soku zawiera syrop...
Zamiast malin producent dodaje aromat, który z pewnością sprawi, że produkt będzie pachniał malinami i może nawet ich smak będzie wyczuwalny. Natomiast barwę takiego produktu stworzą: sok aroniowy, barwniki albo koncentraty roślinne.
Szukaj produktów owocowych, które będą składać się z owoców. Syrop z malin składa się z cukru i soku z malin! I najlepiej jeśli ilość soku malinowego wynosi więcej niż 50%. Niepotrzebne są dodatki imitujące maliny, czyli aromaty i barwniki. Prawdziwy produkt nie potrzebuje takich wspomagaczy. Znalazłam kilka:
Natomiast osobom, które preferują produkty bez cukru polecam soki malinowe! One nie zawierają żadnych dodatków, w 100% składają się z malin!
Brak komentarzy pod tym artykułem
Dodaj komentarz