Uszka z kapustą i grzybami

Autor: Redakcja Czytamy Etykiety Udostepnij artykuł:

Uszka z kapustą i grzybami są jedną z tradycyjnych wigilijnych potraw - szczerze przyznamy, że jedną z naszych ulubionych. Tradycyjnie też można znaleźć składy lepsze i gorsze, podobnie jak w przypadku pierogów (kliknijcie, aby przenieść się do zestawienia). Na co zwracać uwagę przy wyborze?


Bardzo ważna jest ilość i proporcja nadzienia (czyli grzybów i kapusty), ale pamiętajcie też, że więcej nie zawsze znaczy lepiej - wszystko zależy od preferencji smakowych. Jedni z Was wolą pewnie więcej grzybów, inni - więcej kapusty i bardziej kwaśny smak. Dlatego też na tym nie będziemy się aż tak skupiać ;)

Przede wszystim zwracajcie uwagę na skład. Lista dodatków dodawanych do uszek nie jest co prawda aż tak długa, jak w przypadku pierogów (do których dodaje się m.in. utwardzone oleje i emulgatory), ale są dodatki, które się powtarzają w obu rodzajach "świątecznych gotowców", takie, jak:

  • aromaty - w ich przypadku jest o tyle kiepska sprawa, że nie wiemy, co dokładnie kryje się pod tym sformułowaniem. Często producenci osobno wyróżniają aromat dymu wędzarniczego oraz (jeśli takie występują - oby jak najczęściej) aromaty naturalne. Ale samo "aromaty" może kryć wiele...
  • ekstrakt drożdżowy - niestety wielu producentów może ukrywać pod nim glutaminian sodu, dlatego profilaktycznie oznaczamy jako dodatek zbędny, bo też taki jest
  • sorbinian potasu - substancja konserwująca
  • skrobie modyfikowane

Wybierajcie uszka z jak najkrótszą listą składników - na szczęście w markecie można znaleźć dobre opcje :)

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz