Tortilla jest jedną z ulubionych przekąsek na przeróżnych domówkach, weselach, komuniach czy po prostu na spotkaniach wśród przyjaciół. Potrawy z wykorzystaniem placków tortilli są nie dość, że proste w wykonaniu, to jeszcze robi się je bardzo szybko, a dodać do nich możemy w zasadzie wszystko, co nam się spodoba... Większość z nas wybiera (niestety) tortillę "ze sklepu"- jest to opcja wygodniejsza i mniej czasochłonna, niż wykonanie placków samemu. Problem w tym, że jeśli wczytamy się w skład takiej sklepowej tortilli okaże się, że to istna "tablica Mendelejewa"...
Na liście składników tortilli ze sklepu znaleźć możemy całą gamę dodatków do żywności. Czym kierować się, wybierając taki produkt? Zacznijmy od najważniejszego: sklepowa tortilla nawet z najkrótszym składem nie równa się do tej wykonanej samemu. Do zrobienia własnej, domowej tortilli potrzebujemy tylko mąkę, wodę, olej i sól. Przykładowa tortilla, którą oceniliśmy na ocenę negatywną, ma aż 19 różnych składników. I nie są to po prostu wyszczególnione pojedyncze przyprawy, nie nie! Co może "siedzieć" w tortilli?
podstawą jest oczywiście mąka pszenna, co jest zupełnie normalne, często zdarza się też dodatek np. mąki kukurydzianej, a w bezglutenowych - tylko mąka ryżowa. Idealnie jest, jeśli zdarzy się mąka pełnoziarnista, ale o to lepiej zadbać amemu - robiąc tortillę w domu!
mamy tutaj też wodę, sól, cukier, oleje (unikajcie tych częściowo utwardzonych, wtym palmowego)
substancje zagęszczające (producenci lubią je "określać ładniej" jako stabilizatory :)) (guma guar, guma ksantanowa, karboksymetyloceluloza)
Składniki, które mogą wpływać negatywnie na organizm lub powodować podrażnienia, zaznaczyliśmy na czerwono. Nie wszystkie dodatki z powyższej listy są szkodliwe, ale na pewno wiele z nich po prostu jest tutaj zbędna... Wśród wymienionych przez nas zasługuje na uwagę tortilla Amaizin, Acapulco i Pano z Biedronki. Gotowe tortille nie są może szczytem marzeń jeśli chodzi o skład - ale te trzy są całkiem, całkiem! Możecie też zrobić tortillę samemu w domu - to o wiele lepsza opcja!
Zbliża się Wielkanoc, czyli czas, kiedy jajko króluje na polskich stołach. Jeśli do tej pory nie zwracałaś/-eś uwagi na to, jakie jajka kupujesz, to pora na zmiany! Co oznaczają cyferki na ja
Majonez wegański staje się coraz bardziej popularny, dlatego przygotowaliśmy dla Was zestawienie produktów. Mogą go jeść osoby uczulone np. na jajko i oczywiście weganie. A z racji tego, że n
Białe kiełbasy najczęściej dodaje się do barszczu białego albo żurku. Zbliża się Wielkanoc, dlatego postanowiliśmy sprawdzić, z czego składają się sklepowe białe kiełbasy. Jak wybrać
Za chwilę Święta Wielkanocne, których nie wyobrażamy sobie bez jednej z tradycyjnych zup – barszczu białego albo żurku. Oczywiście to, którą z nich wybierzecie, zależy od rodzinnych t
Majonez to podstawa świątecznych sałatek i używa się go dość sporo, dlatego warto wybrać ten, który nie ma w składzie niepotrzebnych dodatków. Na szczęście na rynku jest kilka dobrych opc
Wielkanoc już za moment, dlatego przygotowaliśmy porównanie białych barszczy. To jedna z tradycyjnych zup wielkanocnych, która jest przygotowywana zamiennie z żurkiem – wszystko zależy od
Chrzan to nieodłączny element na wielkanocnym stole. Nie każdy z nich ma jednak dobry skład… Sprawdź nasze zestawienie i dowiedz się, na co zwrócić uwagę przy jego wyborze! Jaki skład
Kwas foliowy ma szczególne znaczenie dla zdrowia. Zwłaszcza istotny jest na samym początku ciąży (w dwóch pierwszych miesiącach, a wiele kobiet dowiaduje się o ciąży pod koniec drugiego mies
Załóż konto i ułatw sobie codzienne wybory. Dodawaj ulubione produkty spożywcze i kosmetyczne, oraz decyduj, które składniki są dla Ciebie korzystne, a których lepiej unikać.