Tortilla jest jedną z ulubionych przekąsek na przeróżnych domówkach, weselach, komuniach czy po prostu na spotkaniach wśród przyjaciół. Potrawy z wykorzystaniem placków tortilli są nie dość, że proste w wykonaniu, to jeszcze robi się je bardzo szybko, a dodać do nich możemy w zasadzie wszystko, co nam się spodoba... Większość z nas wybiera (niestety) tortillę "ze sklepu"- jest to opcja wygodniejsza i mniej czasochłonna, niż wykonanie placków samemu. Problem w tym, że jeśli wczytamy się w skład takiej sklepowej tortilli okaże się, że to istna "tablica Mendelejewa"...
Na liście składników tortilli ze sklepu znaleźć możemy całą gamę dodatków do żywności. Czym kierować się, wybierając taki produkt? Zacznijmy od najważniejszego: sklepowa tortilla nawet z najkrótszym składem nie równa się do tej wykonanej samemu. Do zrobienia własnej, domowej tortilli potrzebujemy tylko mąkę, wodę, olej i sól. Przykładowa tortilla, którą oceniliśmy na ocenę negatywną, ma aż 19 różnych składników. I nie są to po prostu wyszczególnione pojedyncze przyprawy, nie nie! Co może "siedzieć" w tortilli?
podstawą jest oczywiście mąka pszenna, co jest zupełnie normalne, często zdarza się też dodatek np. mąki kukurydzianej, a w bezglutenowych - tylko mąka ryżowa. Idealnie jest, jeśli zdarzy się mąka pełnoziarnista, ale o to lepiej zadbać amemu - robiąc tortillę w domu!
mamy tutaj też wodę, sól, cukier, oleje (unikajcie tych częściowo utwardzonych, wtym palmowego)
substancje zagęszczające (producenci lubią je "określać ładniej" jako stabilizatory :)) (guma guar, guma ksantanowa, karboksymetyloceluloza)
Składniki, które mogą wpływać negatywnie na organizm lub powodować podrażnienia, zaznaczyliśmy na czerwono. Nie wszystkie dodatki z powyższej listy są szkodliwe, ale na pewno wiele z nich po prostu jest tutaj zbędna... Wśród wymienionych przez nas zasługuje na uwagę tortilla Amaizin, Acapulco i Pano z Biedronki. Gotowe tortille nie są może szczytem marzeń jeśli chodzi o skład - ale te trzy są całkiem, całkiem! Możecie też zrobić tortillę samemu w domu - to o wiele lepsza opcja!
Zimowe miesiące to czas, gdy nasz organizm szczególnie potrzebuje wsparcia. Niskie temperatury, brak słońca i zwiększona podatność na infekcje mogą obniżyć naszą odporność. Warto wówczas
Superfoods, czyli tzw. „superżywność”, to termin, który w ostatnich latach podbił świat zdrowego odżywiania. Jagody goji, nasiona chia, spirulina – brzmią egzotycznie i obiecują zdrowie
Olej palmowy to jeden z najczęściej używanych tłuszczów roślinnych na świecie. Znajdziemy go w ciastkach, margarynach, słonych przekąskach, kosmetykach, a nawet w środkach czystości. Dlacze
Zdrowe odżywianie i naturalna pielęgnacja to ważne elementy dbania o siebie. Jednak mówi się, że wybieranie produktów wysokiej jakości może wiązać się z wyższymi kosztami. Czy da się je
Kolagen to obecnie jeden z najpopularniejszych składników w suplementach diety i kosmetykach. Wiele osób przypisuje mu niemal cudowne właściwości – od poprawy wyglądu skóry, przez wzmocn
Nowy rok to czas, kiedy wiele osób postanawia coś zmienić w swoim życiu – odchudzić się, lepiej się odżywiać czy ograniczyć przetworzoną żywność. Choć zapał na początku stycznia jes
Załóż konto i ułatw sobie codzienne wybory. Dodawaj ulubione produkty spożywcze i kosmetyczne, oraz decyduj, które składniki są dla Ciebie korzystne, a których lepiej unikać.