Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
Czosnek najlepiej rozgnieść przed użyciem! Uwalnia on allicynę (związek o silnym działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym) dopiero po zmiażdżeniu lub rozgnieceniu. Zanim go podgrzejemy, to warto odczekać 5-10 minut, aby allicyna zdążyła się wytworzyć. Dzięki temu czosnek będzie miał maksymalne korzyści zdrowotne.
Kurkuma lepiej działa z pieprzem! Kurkumina, czyli aktywny składnik kurkumy, wchłania się w niewielkich ilościach. Dodanie pieprzu zwiększy jej przyswajalność, dzięki zawartej w nim piperynie.
Tak, kiwi można jeść ze skórką! Skórka kiwi jest jadalna i pełna błonnika, witamin oraz przeciwutleniaczy. Choć dla niektórych może być nieco nieprzyjemna w konsystencji, wystarczy dobrze umyć owoc przed spożyciem. Które jeszcze owoce i warzywa można jeść ze skórką? Sprawdź tutaj (klik).
Pomidory warto jeść z oliwą! Likopen, przeciwutleniacz zawarty w pomidorach, lepiej wchłania się w obecności tłuszczów. Dodanie oliwy z oliwek do pomidorów nie tylko podnosi biodostępność likopenu, ale również wzmacnia ich smak. Regularne spożywanie tej kombinacji może wspierać zdrowie serca i chronić przed wolnymi rodnikami. Więcej o likopenie przeczytasz w tym wpisie (klik).
Mrożone warzywa i owoce są równie zdrowe jak świeże! Proces mrożenia zachowuje większość witamin i składników mineralnych obecnych w świeżych produktach. W niektórych przypadkach mrożonki mogą nawet być zdrowsze, ponieważ są zamrażane tuż po zbiorach, kiedy mają najwyższą wartość odżywczą. Kliknij i sprawdź wszystko, co warto wiedzieć o mrożeniu.
Siemię lniane najlepiej zmielić przed spożyciem. Ziarna siemienia lnianego mają twardą łupinę, która jest trudna do strawienia, przez co organizm nie wykorzystuje wszystkich składników odżywczych. Mielenie nasion uwalnia m.in. kwasy omega-3. Mielone siemię należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce, aby zapobiec utlenianiu tłuszczów.
Zielona herbata lepiej działa, gdy parzy się ją krótko. Zawiera ona katechiny – związki o silnym działaniu przeciwutleniającym. Parzenie jej przez 2-3 minuty w temperaturze 70-80°C pozwala zachować ich maksymalną ilość. Zbyt długie parzenie lub zbyt gorąca woda może zniszczyć część przeciwutleniaczy i sprawić, że herbata stanie się gorzka.
Brak komentarzy pod tym artykułem
Dodaj komentarz