To musisz wiedzieć! 7 ciekawostek spożywczych

Zdrowie 09-02-2025
Autor: Daria Golba Udostepnij artykuł:
ciekawostki spożywcze

Mam dla Was garść ciekawostek na temat kilku produktów spożywczych, o których warto pamiętać w codziennej diecie. Ten wpis udowadnia, że nie trzeba szukać wymyślnych produktów, aby dostarczyć organizmowi mnóstwo dobrego - niektóre z nich pewnie już teraz macie w swojej kuchni - warto więc korzystać!


Jak przygotować czosnek, żeby był zdrowy?

Czosnek najlepiej rozgnieść przed użyciem! Uwalnia on allicynę (związek o silnym działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym) dopiero po zmiażdżeniu lub rozgnieceniu. Zanim go podgrzejemy, to warto odczekać 5-10 minut, aby allicyna zdążyła się wytworzyć. Dzięki temu czosnek będzie miał maksymalne korzyści zdrowotne.

Z czym łączyć kurkumę?

Kurkuma lepiej działa z pieprzem! Kurkumina, czyli aktywny składnik kurkumy, wchłania się w niewielkich ilościach. Dodanie pieprzu zwiększy jej przyswajalność, dzięki zawartej w nim piperynie. 

Czy kiwi można jeść ze skórką?

Tak, kiwi można jeść ze skórką! Skórka kiwi jest jadalna i pełna błonnika, witamin oraz przeciwutleniaczy. Choć dla niektórych może być nieco nieprzyjemna w konsystencji, wystarczy dobrze umyć owoc przed spożyciem. Które jeszcze owoce i warzywa można jeść ze skórką? Sprawdź tutaj (klik).

likopen - co to jest?

Czym jest likopen i jak zwiększyć jego wchłanianie?

Pomidory warto jeść z oliwą! Likopen, przeciwutleniacz zawarty w pomidorach, lepiej wchłania się w obecności tłuszczów. Dodanie oliwy z oliwek do pomidorów nie tylko podnosi biodostępność likopenu, ale również wzmacnia ich smak. Regularne spożywanie tej kombinacji może wspierać zdrowie serca i chronić przed wolnymi rodnikami. Więcej o likopenie przeczytasz w tym wpisie (klik).

Czy mrożone owoce i warzywa są zdrowe?

Mrożone warzywa i owoce są równie zdrowe jak świeże! Proces mrożenia zachowuje większość witamin i składników mineralnych obecnych w świeżych produktach. W niektórych przypadkach mrożonki mogą nawet być zdrowsze, ponieważ są zamrażane tuż po zbiorach, kiedy mają najwyższą wartość odżywczą. Kliknij i sprawdź wszystko, co warto wiedzieć o mrożeniu.

Czy siemię lniane trzeba mielić?

Siemię lniane najlepiej zmielić przed spożyciem. Ziarna siemienia lnianego mają twardą łupinę, która jest trudna do strawienia, przez co organizm nie wykorzystuje wszystkich składników odżywczych. Mielenie nasion uwalnia m.in. kwasy omega-3. Mielone siemię należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce, aby zapobiec utlenianiu tłuszczów.

Jak parzyć zieloną herbatę?

Zielona herbata lepiej działa, gdy parzy się ją krótko. Zawiera ona katechiny – związki o silnym działaniu przeciwutleniającym. Parzenie jej przez 2-3 minuty w temperaturze 70-80°C pozwala zachować ich maksymalną ilość. Zbyt długie parzenie lub zbyt gorąca woda może zniszczyć część przeciwutleniaczy i sprawić, że herbata stanie się gorzka.

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz