Szynki wieprzowe w plastrach

Autor: Daria Golba Udostepnij artykuł:

Szynka wieprzowa w plastrach to popularny dodatek do kanapek, sałatek czy innych dań. Jednak wybierając ją, warto zwrócić uwagę na skład, bo niestety wiele produktów dostępnych na rynku zawiera liczne dodatki, które mogą obniżać jakość i wartości odżywcze szynki wieprzowej. W tym artykule znajdziecie produkty godne uwagi i takie, których lepiej unikać!


Szynka wieprzowa o dobrym składzie

Wybór dobrej szynki wieprzowej w plastrach wymaga dokładnego czytania etykiet i zwracania uwagi na skład. Szynka o wysokiej zawartości mięsa, minimalnej ilości dodatków, niskiej zawartości soli i bez zbędnych wypełniaczy będzie nie tylko smaczna, ale i zdrowsza. Dbaj o to, co trafia na Twój talerz, aby cieszyć się pełnią smaku i zdrowia.

Sprawdź zawartość mięsa

Jednym z najważniejszych kryteriów przy wyborze szynki powinna być zawartość mięsa. Dobra szynka powinna mieć jak najwyższą zawartość mięsa – najlepiej powyżej 90%, a jeszcze lepiej, jeśli wynosi ona 95-98%. Im wyższa zawartość mięsa, tym mniej w niej dodatków i lepsza jakość produktu.

Unikaj zbędnych dodatków

Czytając skład, zwróć uwagę na obecność dodatków, takich jak: konserwanty, wzmacniacze smaku, barwniki czy stabilizatory. Najlepsze szynki to te, które mają prosty skład – tylko mięso, sól i przyprawy (ewentualnie naturalne aromaty). Unikaj produktów, które zawierają fosforany, azotyny, glutaminian sodu czy syrop glukozo-fruktozowy. Im krótsza lista składników, tym lepiej dla zdrowia.

Zwróć uwagę na zawartość soli

Szynki często są solone, aby przedłużyć ich trwałość i poprawić smak. Jednak zbyt wysoka zawartość soli może być niezdrowa, zwłaszcza dla osób z nadciśnieniem. Wybierając szynkę sprawdź, ile soli zawiera produkt – najlepiej, jeśli jest to poniżej 2g w 100g produktu. Pamiętaj, że smakowitość szynki nie powinna wynikać wyłącznie z dużej ilości soli.

Szynka wieprzowa w plastrach - kryteria oceny

  • OcenÄ™ pozytywnÄ… otrzymaÅ‚y szynki z wysokÄ… zawartoÅ›ciÄ… miÄ™sa i bez zbÄ™dnych dodatków do żywnoÅ›ci. Opcje z dodatkiem glukozy też majÄ… ocenÄ™ pozytywnÄ…, ponieważ ich skÅ‚ad jest prosty, a dodatek glukozy jest minimalny (dodano jÄ… w celu polepszenia struktury szynki, ze wzglÄ™du na brak obecnoÅ›ci konserwantu). Te opcje możecie Å›miaÅ‚o wrzucać do koszyka! :)
  • OcenÄ™ neutralnÄ… otrzymaÅ‚y produkty, które majÄ… sporÄ… zawartość miÄ™sa i 1-2 zbÄ™dne dodatki (zazwyczaj konserwant: azotyn sodu). Ten skÅ‚adnik nieco obniża jakość tych szynek, ale nie sÄ… one najgorszym wyborem. Gdy nie macie możliwoÅ›ci zakupu tych z uÅ›miechniÄ™tÄ… buźkÄ…, to od czasu do czasu można zastÄ…pić je tymi z ocenÄ… neutralnÄ….
  • OcenÄ™ negatywnÄ… otrzymaÅ‚y szynki, które majÄ… niskÄ… zawartość miÄ™sa i masÄ™ zbÄ™dnych dodatków do żywnoÅ›ci (np. karagen, który może nasilać stany zapalne jelit czy maltodekstrynÄ™ o wysokim indeksie glikemicznym). Tych lepiej unikajcie!

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz