Świąteczne śledzie z porem

Przepisy 20-12-2017
Autor: Agnieszka W. Udostepnij artykuł:

Śledzie są jedną z wigilijnych tradycji. Najczęściej podajemy na stół śledzie w śmietanie lub w zalewie octowej - ale kto powiedział, że zawsze muszą być one w tej formie? Jeśli macie dość klasycznie przygotowanych śledzi, możecie nieco zaszaleć i przygotować je w trochę innym wydaniu – zobaczycie, że wyjdą przepyszne, a goście będą naprawdę mile zaskoczeni :)


Śledzie z porem są niezwykle proste w przygotowaniu – a możecie być pewni, że goście poproszą Was o przepis na przyszły rok :) nie warto wydawać pieniędzy na gotowe śledzie z kiepskim składem – lepiej zrobić je samemu, ze znanych składników, bez dziwnych nazw i dodatków do żywności :) aby urozmaicić smak potrawy, do śledzi możecie dodać np. żurawinę i suszone pomidory.

SKŁADNIKI:

- 4 płaty śledzia - olej rzepakowy - por - pieprz - liść laurowy - ziele angielskie

PRZYGOTOWANIE

1. Pora kroimy na plasterki, a potem na ćwiartki 2. Śledzia kroimy na dzwonki 3. Układamy warstwami por, a następnie śledzia 4. Dodatkowo pomiędzy warstwami wrzucamy ziarenka pieprzu i ziele angielskie 5. Na wierzchu kładziemy liście laurowe 6. Zalewamy olejem

Smacznego!

https://youtu.be/RNPKcv1fdf8

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz