Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
Suszenie to proces polegający na usunięciu większej ilości wody z produktu (do kilku lub kilkunastu procent). Ma to na celu zahamowanie rozwoju drobnoustrojów (które wodę wręcz uwielbiają), a co za tym idzie - w żywności nie zachodzą procesy gnilne oraz przemiany enzymatyczne i nieenzymatyczne. Żywność zmniejsza w tym czasie swoją masę oraz objętość. Jak wspominałam wcześniej, suszeniu poddaje się owoce (najróżniejsze - banany, jabłka, gruszki, mango, kiwi, pomarańcza, żurawina) i grzyby, ale także np. ryby i jajka - chociaż w domowych warunkach może to być trudniejsze.
Wcale nie jest to takie trudne. Pamiętam, że kiedy byłam mała, tata w kuchni rozwieszał grzyby do suszenia na nitkach dookoła rurek od kaloryfera :) dziś wiemy, że wystarczy piekarnik z termoobiegiem - jest to dużo łatwiejsze! Umieszczamy obrane, umyte, pokrojone owoce/grzyby (mniej-więcej jednej wielkości oraz grubości) na blaszce i włączamy piekarnik z termoobiegiem na 80 stopni Celsjusza - kiedy woda wyparuje, na pewno to zauważymy, m.in. po zmniejszeniu objętości owoców. Nie ma jednej, idealnej temperatury dla wszystkich owoców - zależy ona od zawartości wody w danym produkcie (przykłady znajdziecie na poniższej grafice). Jeśli chodzi o jabłka i gruszki - nie musimy ich obierać. Te skórki i tak zazwyczaj się zjada :) jest też bardziej tradycyjny sposób - suszenie na słońcu. Do tego jednak potrzebujemy odpowiedniej pory roku, temperatury i słońca - lato jednak za nami, więc obecnie nie skorzystamy z tej metody :(
Suszone owoce najlepiej przechowywać w ciemnym miejscu w szczelnych opakowaniach z ograniczonym dostępem wilgoci oraz takich, do których nie dostaną się żadne insekty. Dobrym pomysłem są woreczki próżniowe. Teoretycznie odpowiednio wysuszone i trzymane w odpowiednich warunkach owoce mogą być przechowywane latami! Warto wypróbować ten sposób utrwalania żywności.
Brak komentarzy pod tym artykułem
Dodaj komentarz