Sosy Barbecue – porównanie składów

Autor: Daria Golba Udostepnij artykuł:

Chociaż wakacje powoli dobiegają końca, wcale nie oznacza to, że kończy się lato! Przecież został jeszcze ponad miesiąc tej pięknej pory roku :) z resztą słoneczna jesień również sprzyja spotkaniom towarzyskim i wypadom na grilla. Grillowanym potrawom towarzyszą bardzo często przeróżne sosy, o których ocenę prosiło nas wiele osób, dlatego też dzisiaj mamy dla Was zestawienie sosów barbecue dostępnych w sklepach.


Jak wybrać dobry sos BBQ?

Nikogo chyba nie zaskoczy fakt, że gotowe sosy Barbecue bardzo często pozostawiają wiele do życzenia pod względem składu. Zdecydowanie najlepszym wyborem będzie dobry ketchup oraz porządna musztarda, ale wiemy, że gotowe sosy też mają wielu miłośników! Niestety, zazwyczaj zawierają one sporo substancji dodatkowych.

Może zacznijmy od tych ocenionych negatywnie... Otrzymały ją produkty, które zawierają konserwanty (tutaj sorbinian potasu, benzoesan sodu), a także sztuczne barwniki.

Jeśli chodzi o pozostałe, to jest kilka opcji o prostym składzie. W naszym zestawieniu całkiem dobrze wypadają sosy Byodo, Roleski, Develey, Heinz, a także Winiary.

Oczywiście, zawierają one cukier, skrobię modyfikowaną (jako zagęstnik - niestety, przy okazji zwiększa ona indeks glikemiczny), a niektóre także aromaty (dlatego nie daliśmy uśmiechniętych buziek), ale na tle wielu innych sosów wydają się niezłe.

Jeśli lubicie sosy do grilla i nie wyobrażacie sobie potraw bez ich dodatku, polecamy wybrać właśnie te :)

Komentarze

Agata

Post bardzo fajny, z resztą jak zawsze! Natomiast zdjęcie autora tekstu, jako Państwa specjalisty mało profesjonalne i nie do końca stosowne. Nie budzi wiarygodności, a przecież na tym Państwo bazują.

Dodaj komentarz