Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
Wiele osób nie ma pojęcia, że są to różne rzeczy. Śmietanka to produkt, w którym za wiele nie można "namieszać". Taka dobrej jakości składa się wyłącznie ze śmietanki z mleka (do niektórych dodaje się zagęstniki). Tym drugim dałyśmy ocenę negatywną, choć na dobrą sprawę tylko dlatego, że zagęstniki są tu zbędne - nie są bowiem szkodliwe. W tym miejscu warto napisać, czym różni się śmietana i śmietanka. Wiele osób nie ma pojęcia, że są to dwa różne produkty, które dzięki swoim właściwościom sensorycznym różnią się zastosowaniem.
Śmietanka powstaje w procesie odwirowania mleka, następnie poddawana pasteryzacji i czasami homogenizacji. Ma słodki smak, może mieć konsystencję rzadką lub bardziej gęstą, dodaje się ją np. do deserów i kremów.
Śmietana to śmietanka poddana ukwaszaniu (za pomocą bakterii kwasu mlekowego lub w sposób naturalny). ma kwaśny smak, co determinuje jej zastosowanie - np. do zup i sałatek.
Jeśli już jesteśmy w temacie śmietan, nie sposób nie napisać na temat podróbek. Wiem wiem, tematem głównym są tu śmietanki, ale problem ten wielokrotnie przewijał się w komentarzach na Facebooku, więc uznałam, że warto też o tym wspomnieć. Chodzi o ukwaszone emulsje tłuszczowe, miksy mleczne z tłuszczami roślinnymi, mieszanki maślanki z tłuszczami roślinnymi. Zawierają one też zawsze emulgatory, aby cała emulsję coś "trzymało w kupie". Oczywiście, takie produkty nie mają i NIE MOGĄ MIEĆ nazwy "śmietana" w nazwie, tylko np. Kremowa, Świetna Gospodyni (to drugie słowo małymi literkami, aby ktoś zamiast "świetna" w pośpiechu przeczytał "śmietana" - taki produkt serio istnieje). Wiele osób nabiera się na to - kusi ich niższa cena, wygląd opakowania imitujący opakowanie śmietany oraz to, że na półce jest razem ze śmietanami. Szukając śmietanki czy śmietany nie daj się nabrać na podróbki!
Brak komentarzy pod tym artykułem
Dodaj komentarz