Znam wielu miłośników śliwek i wiśni w czekoladzie. Wydawałoby się, że wszystkie będą mieć podobny skład. Nic bardziej mylnego!
Składy śliwek w czekoladzie
Śliwki w czekoladzie nie są zbyt dietetyczne, dlatego nie będę oceniać ilości cukru. Nie jest to produkt, który powinniśmy jeść zbyt często, tylko okazjonalnie. Podczas oceniania składów zwracałam uwagę zarówno na skład śliwek kandyzowanych oraz czekolady. I za dodanie substancji konserwującej dawałam ocenę negatywną.
W rezultacie tylko dwa produkty otrzymały ocenę pozytywną. Ich minus to niska dostępność - Śliwki od Bacówki można na pewno kupić w ich sklepach stacjonarnych, nie wiem jak dużo ich jest. Z pewnością można sprawdzić to na ich stronie (wiem, że w Częstochowie jest w Galerii Jurajskiej). Natomiast Śliwki Violetki można kupić w sklepie internetowym (nie widziałam ich nigdy "na żywo").
Ocenę neutralną przyznałam Śliwkom Wawel. Z jednej strony ich skład jest całkiem dobry, ponieważ nie zawierają sorbinianu potasu, aromatów, syropu glukozowo-fruktozowego i utwardzonych tłuszczów roślinnych. Jednak z drugiej strony nie podoba mi się dodatek tłuszczu shea do czekolady. Z tego względu ich skład oceniłam neutralnie. Natomiast Śliwkowy Ogród - plus za brak dodatku substancji konserwującej, ale minus za dodatku zarówno cukru, jak i syropu glukozowo-fruktozowego.
Ocen negatywnych jest niestety najwięcej. I tu są gorsze i lepsze śliwki. Ciekawą propozycją są Śliwki Glutenex, ponieważ NIE zawierają one w ogóle dodatku cukru. I tu rozumiem zastosowanie substancji konserwującej - w innych przypadkach dobrym konserwantem jest cukier. Dlatego jeśli rozważacie zakup tych śliwek to są ciekawą alternatywą, ale oczywiście nie na co dzień.
Napary i herbatki mogą działać zbawiennie na gorsze samopoczucie. Męczą cię mdłości, niestrawność, bezsenność? Z pomocą przychodzą znane od lat napary. Przed Wami mała ściąga –
Jakie chrupki ketchupowe wybrać? Postanowiłam przygotować zestawienie chrupków o smaku ketchupu. Na naszym blogu jest chyba więcej porównań chipsów – stąd decydzja o chrupkach 🙂 znal
Dostałyśmy prośbę o przygotowanie zestawienia chrupek kukurydzianych. Dlatego przejrzałam składy chrupek. Wiadomo, najlepiej jeśli podajemy dzieciom jak najmniej „zapychaczy” takich
Jesień trwa w najlepsze, a wraz z nią nadszedł sezon na przeziębienia, katar, bóle gardła. Warto pomyśleć o odporności organizmu zanim infekcja nas dopadnie. Nie potrzeba wielkich zmian R
Mleko, orzechy ma, Nutella! Energia na cały poranek! Na dzień dobry! Każdy słyszał te slogany w reklamach telewizyjnych. Wmawiają nam, że czekoladowy krem jest idealnym początkiem dnia. Jednak
Pleśń w żywności – temat rzeka… Skąd ona się w ogóle bierze? Rozwojowi pleśni towarzyszą wysoka temperatura i wilgotne podłoże oraz powietrze. Jej pojawienie się zwykle ma związek
Ocet jabłkowy jest od wieków używany nie tylko w przemyśle spożywczym, ale też w kosmetycznym. Znany jest również ze swojego leczniczego działania (działa m.in. antybakteryjnie i przeciwaler
Załóż konto i ułatw sobie codzienne wybory. Dodawaj ulubione produkty spożywcze i kosmetyczne, oraz decyduj, które składniki są dla Ciebie korzystne, a których lepiej unikać.