Sery pleśniowe Brie – jak wybrać najlepszy?

Autor: Daria Golba Udostepnij artykuł:
ser pleśniowy Brie

Sery pleśniowe, podobnie, jak żółte, mają swoich amatorów. I choć do naszego kraju przywędrowały już dosyć dawno, wiele osób cały czas nie może się do nich przekonać. "Pleśniowy" niekoniecznie brzmi dla nich zachęcająco - przecież pleśń kojarzy się z czymś zepsutym, niedobrym... Ale czy na pewno tak jest?


Czy pleśń na serach pleśniowych jest szkodliwa?

Na szczęście nie każda pleśń na produktach spożywczych jest oznaką zepsucia produktu. Jeśli pleśń "wyhodowała się" samoczynnie, jak najbardziej trzeba wyrzucić CAŁY produkt (nie odciąć kawałek a resztę zjeść!). Jednak o ile obecna np. na żółtym serze, dżemie, jogurcie czy ziemniaku pleśń kwalifikuje go do wyrzucenia, o tyle pleśń (wytworzona w procesie produkcyjnym) na serach pleśniowych jest zdatna do jedzenia i uwaga - nawet smaczna! Do najpopularniejszych serów pleśniowych należą:

  • Brie
  • Camembert
  • Roquefort
  • Gorgonzola
  • Bleu de Bresse
  • Munster
  • Coulommiers

Z których w Polsce najbardziej znane są dwa pierwsze.

Ser pleśniowy Brie - co to jest?

Dzisiaj zajmiemy się serami Brie. Jest to ser francuski, wytwarzany z mleka krowiego i należy do rodzaju serów z porostem pleśni z rodzaju Penicilium. Ma puszystą konsystencję, delikatny aromat, intensywny smak i aksamitną skórkę. Często do serów Brie dodaje się różnorodne dodatki tj. orzechy czy zioła, ale my dzisiaj zajmiemy się naturalnymi.

Jeśli chodzi o dodatki do żywności, to tak naprawdę trzeba skupić się na jednym z nich - bo tylko on jest używany w tych serach: chlorek wapnia. Jest to polepszacz, który może zaniżać jakość sera - choć nie jest szkodliwy. Obecność polepszaczy może świadczyć o niższej jakości surowców, dlatego warto wybierać te, które składają się z samych naturalnych składników. Na szczęście na rynku są takie opcje, co widzicie na naszych grafikach!

Pamiętajcie, że jeśli Waszego ulubionego sera nie ma w tym zestawieniu, to możecie ocenić jego jakość samodzielnie na podstawie tego, czy ma dodatek chlorku wapnia, czy go nie zawiera :)

ser pleśniowy Brie
ser pleśniowy Brie

Czy ser pleśniowy jest zdrowy?

Sery pleśniowe są bardzo dobrym źródłem wapnia oraz fosforu. Ponieważ jest to tłusty przysmak, obecne są w nim także witaminy rozpuszczalne w tłuszczach - D, E i K. Oprócz nich możemy znaleźć w nich także witaminy z grupy B - głównie B2. Wszystkie sery są też bogate w potas i sód - są to najważniejsze elektrolity dla naszego organizmu, odpowiadają za prawidłowy przebieg różnych procesów w naszym organizmie, między innymi za prawidłową pracę mięśnia sercowego.

Ważne jest, aby dostarczać je oba w odpowiedniej proporcji. Jeśli produkt zawiera dużo sodu, a mało potasu (jak wiele słonych przekąsek), to jest to zjawisko niekorzystne! Warto pamiętać, że sery pleśniowe są bardzo kaloryczne i dostarczają sporo tłuszczów (w tym nasyconych), więc nie należy ich jeść bez opamiętania. I absolutnie nie są wskazane u kobiet w ciąży i osób z nadciśnieniem tętniczym!

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz