Serki topione

Autor: Kamila Kweczke Udostepnij artykuł:

Serki topione są bardzo popularnym produktem, dlatego postanowiłam przyjrzeć się ich składom. Nie spodziewałam się niczego dobrego i niestety się nie pomyliłam. Ich składy są do siebie bardzo podobne...


Fosforany

Serki topione zawierają kilka rodzajów fosforanów: difosforany, polifosforany, fosforany sodu. Wiadomo, są one dozwolonymi dodatkami do żywności. Ala pamiętajcie, że nawet witaminy w nadmiarze szkodzą. Nadmiar fosforanów w diecie prowadzi do rozregulowania gospodarki mineralnej organizmu, co skutkuje upośledzonym wchłanianiem wapnia i syntezy witaminy D. A to w rezultacie może prowadzić do występowania osteoporozy. Wynika to z tego, iż zostaje zachwiany stosunek wapnia do fosforu (powinien wynosić 1:1, a według innych źródeł 2:1), ponieważ wysokoprzetworzona żywność obfituje w fosforany. U osób często spożywających taką żywność (i w dużych ilościach) stosunek ten wynosi nawet 1:2. Inne schorzenia, do których rozwoju przyczynia się niedobór wapnia to: otyłość, nadciśnienie tętnicze, niewydolność serca, gruczolaki jelita grubego.

Jak ograniczyć spożycie fosforanów

Zalecam unikanie wysokoprzetworzonej żywności (takiej jak serki topione) i zakup wędlin bez dodatku fosforanów. Najlepiej jest ograniczyć spożycie przetworów mięsnych :) Nie pij również napojów typu cola (w sumie to żadnych słodzonych nie pij - zwłaszcza, że cena poszła w górę przez podtek cukrowy :)).W ten sposób ograniczysz spożycie fosforanów i nie będziesz musiał/-a martwić się niekorzystnym ich wpływem na zdrowie.

Kryteria oceny

Muszę się przyznać, że w sklepie obok mnie widywałam serek topiony z domowym składem (ale był on do kupienia tylko w mojej okolicy). W naszym porównaniu pojawił się też inny - Eko Łukta, który nie ma tyle dodatków, co reszta. On otrzymał ocenę pozytywną. Poza tym:

  • neutralną ocenę otrzymały serki z kilkoma dodatkami, przez które nie możemy ich polecić
  • negatywną ocenę otrzymały serki, które głównie składają się z wody i przy okazji mają fatalny skład...

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz