Serki kanapkowe naturalne – porównanie

Autor: Agnieszka W. Udostepnij artykuł:

Uwielbiamy kanapkowe serki śmietankowe. Smakują świetnie na kanapkach (dobrze komponują się z pomidorem oraz z ogórkiem), ale można używać ich np. do sałatki czy nawet do ciasta - wystarczy tylko trochę kreatywności w kuchni i można wyczarować coś naprawdę dobrego. Na rynku odstępnych jest sporo różnych serków z dobrym składem, ale zdarzają się też takie, które mają w sobie niepotrzebne dodatki.


Najlepiej wybierać takie serki, które zawierają w składzie tylko ser twarogowy i sól (w niektórych składniki sera twarogowego zostały rozłożone na poszczególne składowe - czyli mleko lub maślankę, śmietankę i kultury bakterii). Spośród tych, które uwzględniliśmy w grafice, polecić możemy NaTurek, Bieluch, Arla Apetina, Łaciaty, Piątnicę i Rolmlecz. Wszystkie mają bardzo krótkie składy – niektóre zawierają też dodatek białek mleka w celu wzbogacenia produktu w cenne dla organizmu białko.

Ocenę neutralną otrzymały serki Philadelphia, a także Almette. Niestety zawierają one dodatek kwasu cytrynowego oraz mleka w proszku. Są to dodatki, których można uniknąć w tego typu produktach.

Najgorzej wypadły jednak serki Hochland, Jana, które – oprócz podstawowych składników, a także mleka w proszku i kwasu cytrynowego - zawierają także substancje zagęszczające i strukturotwócze, m.in. karboksymetylocelulozę, żelatynę wieprzową, gumę guar oraz aromaty. Choć składniki te nie są szkodliwe, to zaniżają jakość produktu. A przecież serki bez takich dodatków też mają fajną konsystencję :)

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz