Serek puszysty Almette – 100% naturalnych składników

Autor: Redakcja Czytamy Etykiety Udostepnij artykuł:

Lubicie serki białe? My bardzo! Dla nas jest to jeden z bardziej uniwersalnych produktów nabiałowych. Białe serki do smarowania pieczywa mają w kuchni więcej zastosowań, niż może się wydawać – szczególnie, gdy jest to puszysty serek o pysznym, przyjemnym smaku, który pasuje idealnie do potraw nie tylko słonych, ale też na słodko.

Naszym faworytem wśród serków do smarowania jest od wielu lat Almette śmietankowy. Z kilku powodów – włączając to tak zwany „smak dzieciństwa”. No dobra, może bardziej „młodości”, bo spory boom na ten serek przypadał, gdy już byłyśmy nieco starsze. W każdym razie - jakoś tak zostały nam pozytywne skojarzenia.

Kolejną, chyba najważniejszą zaletą jest jego bardzo krótki skład. Ponadto nie ma żadnych regulatorów kwasowości, substancji zagęszczających, sztucznych aromatów, barwników i innych podejrzanych dodatków – a mimo to nie traci ani trochę na swoim smaku. Jak widać, wcale nie trzeba polepszaczy, do których tak nas przyzwyczaja dzisiejszy przemysł spożywczy do tego, aby otrzymać produkt o pożądanej przez konsumenta konsystencji.

Almette śmietankowy składa się wyłącznie z naturalnych składników – w dodatku tylko z trzech:

  • sera twarogowego (z polskiego mleka)
  • soli
  • białek mleka (dzięki nim jest jeszcze lepszym źródłem tego składnika).

Dostępna jest także wersja bez laktozy - także z dobrym składem.
Dopiero niedawno dowiedziałam się, że serek ten powstaje w malowniczej miejscowości na skraju województwa mazowieckiego i Podlasia, w miejscowości Węgrów. Firma od lat współpracuje z pobliskimi gospodarstwami i rolnikami, dzięki czemu pomaga w rozwoju tego regionu.

Najczęściej serki kojarzone są z kanapkami na śniadanie lub kolację, ale można go wykorzystać w wielu innych potrawach w naszej codziennej kuchni. Może on być dodatkiem, na przykład do:

  • różnego rodzaju tart
  • naleśników na słodko, ale i w wersji wytrawnej
  • ciast
  • deserów
  • omletów
  • nadziewanych pieczarek i papryk
  • past
  • jajek faszerowanych
  • sosów

Jednym z moich ulubonych przepisów z wykorzystaniem serka śmietankowego jest:

Pasta z łososia

Składniki:

40-50g cebuli
200g łososia wędzonego z puszki
200g serka śmietankowego Almette
30g kwaśnej śmietany

Wykonanie:

1. Cebulę pokrój drobno.
2. Do cebuli dodaj rozdrobnionego łososia.
3. Do masy dodaj serek śmietankowy i śmietanę.
4. Wymieszaj całość dokładnie.

Możesz udekorować czarnymi oliwkami i kawałkami cebuli.

A do jakich potraw Wy najczęściej używacie takich serków?

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz