Ser żółty bez laktozy? Nie daj się oszukać!

Porady zakupowe 16-02-2025
Autor: Daria Golba Udostepnij artykuł:
Czy żółty ser ma laktozę?

W sklepach coraz częściej widzimy sery żółte z wielkim napisem „bez laktozy”, ale… czy wiesz, że większość naturalnych serów żółtych i długo dojrzewających praktycznie NIE zawiera laktozy?


Dlaczego niektóre sery żółte nie zawierają laktozy?

Podczas dojrzewania sery te tracą laktozę w naturalnym procesie fermentacji. Oznacza to, że są one bezpieczne dla osób z nietolerancją laktozy – nawet jeśli nie mają specjalnego oznaczenia! Nie warto więc przepłacać za droższe opcje z napisem "bez laktozy".

Popularne sery, które naturalnie nie zawierają laktozy (lub zawierają jedynie jej śladowe ilości)

  • Gouda, Edam
  • Parmezan 
  • Cheddar 
  • Emmentaler 
  • Grana Padano 
  • Brie 
  • Gorgonzola
  • Camembert

Zamiast przepłacać za „specjalne” wersje produktów, wystarczy czytać składy i wiedzieć, jak działa fermentacja. Wiedziałaś/eś o tym?

A jeśli unikasz laktozy, to warto przyjrzeć się napojom roślinnym, które mogą być ciekawymi zamiennikami dla klasycznego mleka - kliknij tutaj i sprawdź zestawienie napojów owsianych :)

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz