Sałatki śledziowe – porówanie

Autor: Agnieszka W. Udostepnij artykuł:

Składy gotowych sałatek najczęściej nie są rewelacyjne. Tak jest też tym razem - w gotowych sałatkach śledziowych. Na rynku nie ma wielu producentów sałatek śledziowych, za to znalazłyśmy z różnych firm po kilka smaków.


Jeśli macie możliwość sami zrobić sałatkę śledziową, będzie to dużo lepsze rozwiązanie. Choć prawdę mówiąc, trzeba też trafić na dobre śledzie, bo nie każde z nich mają dobry skład. Podobnie jak w przypadku sałatek, dodawane są do nich na przykład konserwanty w przedłużające trwałość.

Wśród dodatków, znajdujących się w gotowych sałatkach, znajdują się między innymi konserwanty (sorbinian potasu, benzoesan sodu), wzmacniacze smaku, wśród których prym wiedzie glutaminian sodu, przeróżne regulatory kwasowości, sztuczne aromaty, a także słodzikisacharyna, aspartam acesulfam K. w zasadzie tylko w jednej sałatce nie było tych dodatków – a przynajmniej jednego z nich.

Nie każdy producent podaje też zawartość procentową śledzik. Największa ilość, jaka obecna jest w analizowanych produktach, to50% w stosunku do całej masy produktu. W innych waha się to około 15%-20% lub zawartość ta wcale nie jest podana.

Nie udało się też uniknąć dodatku cukru – także w postaci glukozy czy syropu glukozowego. Warto zastanowić się, czy takie produkty potrzebne są w naszej diecie - czy rzeczywiście lepiej zainwestować w coś innego, zdrowszego :)

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz