Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
Jeśli macie możliwość sami zrobić sałatkę śledziową, będzie to dużo lepsze rozwiązanie. Choć prawdę mówiąc, trzeba też trafić na dobre śledzie, bo nie każde z nich mają dobry skład. Podobnie jak w przypadku sałatek, dodawane są do nich na przykład konserwanty w przedłużające trwałość.
Wśród dodatków, znajdujących się w gotowych sałatkach, znajdują się między innymi konserwanty (sorbinian potasu, benzoesan sodu), wzmacniacze smaku, wśród których prym wiedzie glutaminian sodu, przeróżne regulatory kwasowości, sztuczne aromaty, a także słodziki – sacharyna, aspartam acesulfam K. w zasadzie tylko w jednej sałatce nie było tych dodatków – a przynajmniej jednego z nich.
Nie każdy producent podaje też zawartość procentową śledzik. Największa ilość, jaka obecna jest w analizowanych produktach, to50% w stosunku do całej masy produktu. W innych waha się to około 15%-20% lub zawartość ta wcale nie jest podana.
Nie udało się też uniknąć dodatku cukru – także w postaci glukozy czy syropu glukozowego. Warto zastanowić się, czy takie produkty potrzebne są w naszej diecie - czy rzeczywiście lepiej zainwestować w coś innego, zdrowszego :)
Brak komentarzy pod tym artykułem
Dodaj komentarz