Sałatka brokułowa rozkosz

Przepisy 18-10-2017
Autor: Redakcja Czytamy Etykiety Udostepnij artykuł:
brokuły

Brokuły należą do jednych z najzdrowszych warzyw, dlatego warto często je spożywać. Można z nich zrobić zupę, sałatkę, dodawać do makaronów i wielu innych dań. 


Brokuły są bogatym źródłem: – karotenoidów – poprawiających wygląd skóry i wzmacniających układ odpornościowy, – witaminy E – chroniącej serce i układ krążenia, – wapnia – ważne szczególnie dla osób, które nie spożywają nabiału, – żelaza, kwasu foliowego i witaminy C – pamiętajcie, że połączenie żelaza z witaminą C zwiększa jego przyswajalność, – sulforafanu – działa przeciwnowotworowo i antybakteryjnie.

Bardzo istotny jest ostatni składnik, ale nieodpowiednia obróbka tego warzywa może sprawić, że brokuł nie będzie jego źródłem. Najlepiej byłoby spożywać brokuły na surowo. Natomiast przed ugotowaniem zupy należy pokroić brokuła i odczekać 40 minut - wystarczy, aby sulforafan się wytworzył, a kiedy powstanie, jest on już odporny na wysoką temperaturę.

Przepis na sałatkę

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 2 jajka - najlepiej "0"
  • 1 pomidor
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • pieprz ziołowy

Przygotowanie:

  1. Ugotuj brokuła według wcześniejszych wskazówek. Najpierw go pokrój, odczekaj 40 minut, wrzuć do wrzątku i ugotuj. Możesz również zrobić sałatkę z surowego brokuła.
  2. Jajka ugotuj na twardo.
  3. Pokrój pomidora na ćwiartki.
  4. Przygotuj sos: jogurt naturalny wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodaj pieprz.
  5. Jajka również kroimy w ćwiartki.
  6. Wymieszaj wszystkie składniki i pozwól sobie na pyszną brokułową rozkosz!
https://youtu.be/mjZFKHbbcKE  

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz