Różnice między fasolką szparagową żółtą i zieloną

Porady zakupowe 02-08-2023
Autor: Daria Golba Udostepnij artykuł:

Sezon na fasolkę wciąż trwa, więc dzisiaj przypominamy o tym, dlaczego warto o niej pamiętać w swoim menu 🌱🍴


Jeśli lubicie fasolkę szparagową, to koniecznie korzystajcie z niej nie tylko w sezonie, ale również poza nim - mrożoną dostaniecie praktycznie w każdym markecie ✅

Dlaczego tak do tego namawiamy? 🤔 Sprawdzicie to na drugiej grafice - to tam wymieniliśmy najważniejsze korzyści, jakie płyną z jedzenia fasolki 😁

A jakie są różnice między zieloną, a żółtą? 🧐

  • Zielona jest bardziej wyrazista w smaku od wersji żółtej oraz ma więcej witaminy A i kwasu foliowego,
  • Żółta ma delikatniejszy i bardziej kremowy smak oraz dostarcza więcej fosforu i potasu niż zielona,
  • Różnią się również czasem gotowania, który dodatkowo zależy od tego, czy fasolka jest młoda, czy jednak jej najlepsze dni już minęły… 🤪 Jednak mimo wszystko czas gotowania żółtej jest o kilka minut krótszy 🕙

Jaki kolor fasolki króluje u Was? 😄🌿

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz