Rola i źródła potasu. Dlaczego jest on tak ważny?

Zdrowie 26-04-2018
Autor: Agnieszka W. Udostepnij artykuł:

Słysząc "potas" wielu z nas kojarzy sobie od razu lekcje chemii. Potas, który jest niezwykle ważnym pierwiastkiem dla naszego organizmu, na szczęście znajduje się w wielu spożywczych produktach. Swoją dietę uzupełniać w ten pierwiastek powinny osoby szczególnie narażone na utratę elektrolitów, m.in. aktywne fizycznie lub mające częste biegunki, a także z nadciśnieniem tętniczym i chorobami nerek. Na czym polega rola potasu?


ROLA POTASU W ŻYWIENIU CZŁOWIEKA

  • Jest najważniejszym kationem, który aktywuje ok. 300 enzymów, które uczestniczą w przemianach białek, węglowodanów i tłuszczów
  • Czuwa nad energetyczną gospodarką ustroju, należy także do pierwiastków występujących w tkankach i płynach ustrojowych
  • Potas, razem z sodem, reguluje równowagę sodowo-potasową - i co ważne, pomaga pozbyć się obrzęków - zapobiega zatrzymaniu wody w organizmie
  • Pozytywnie wpływa na pracę nerek, oczyszcza je
  • Obniża ciśnienie krwi, odgrywa również niezwykle ważną rolę przy regulacji pracy serca
  • Poprawia sprawność umysłową, ponieważ ułatwia transport tlenu do mózgu, usprawnia procesy myślowe
  • Wspomaga przemianę materii i pomaga utrzymać równowagę elektrolitową
  • Chroni i stabilizuje organizm
Przy odpowiedniej podaży potasu, a tym samym przy zaspokojeniu jego zapotrzebowania, układ mięśniowy, nerwowy, a także serce działają bez zarzutu. Oczywiście, są suplementy uzupełniające dietę w potas, ale w pierwszej kolejności powinniśmy zadbać o produkty bogate w ten pierwiastek.

Produkty bogate w potas to (zawartość w 100 g produktu)

  • Morele suszone - 1666 mg
  • Figi suszone - 938 mg
  • Rodzynki suszone - 833 mg
  • Śliwki suszone - 804 mg
  • Daktyle suszone - 688 mg
  • Awokado - 600 mg
  • Banan - 395 mg
  • Melon - 382 mg
  • Porzeczki czarne - 336 mg
  • Soja, nasiona suche - 2132 mg
  • Fasola, nasiona suche - 1188 mg
  • Otręby pszenne -1121 mg
  • Pistacje - 1090 mg
  • Groch, nasiona suche - 937 mg
  • Soczewica czerwona, nasiona suche - 874 mg
  • Migdały - 778 mg
  • Wiórki kokosowe - 660 mg
  • Orzechy laskowe - 616 mg
  • Kakao, proszek - 1927 mg
  • Chrzan - 740 mg
  • Pietruszka, nać - 696 mg
  • Boćwina - 548 mg
  • Jarmuż - 530 mg
  • Ziemniaki -491 mg
  • Brukselka - 416 mg
  • Pietruszka korzeń - 399 mg
  • Koper ogrodowy - 396 mg
  • Brokuł - 385 mg
  • Groszek zielony - 353 mg
  • Burak - 348 mg

CZYM MOGĄ SKUTKOWAĆ NIEDOBORY POTASU?

Prawidłowe stężenie potasu w surowicy krwi wynosi od 3,5 do 5 mmol/l. Potas jest chyba najważniejszym (lub jednym z najważniejszych) mikroelementów w diecie człowieka, a jego nadmiar jest usuwany z kałem i moczem. Intensywny wysiłek fizyczny, pocenie się, odchudzanie i biegunki spowodowane środkami przeczyszczającymi, a także długotrwały stres, wymioty, a nawet pewne leki powodują bardzo dużą utratę potasu w organizmie. Jakie są skutki niedoboru potasu?  O niedoborach tego pierwiastka w organizmie mogą świadczyć m.in. skurcze mięśni nóg - zwłaszcza podczas wysiłku i w upał. Podstawowym objawem są jednak obrzęki (puchnięcie) rąk i nóg. Organizm sygnalizuje tym samym, że "uciekło" z niego za dużo potasu i należy go uzupełnić. O niedoborze potasu może ponadto świadczyć drażliwość albo zmęczenie.

Komentarze

Brak komentarzy pod tym artykułem

Dodaj komentarz